Obavijesti Video Pretražite Navigacija
66. obljetnica

VIDEO Bleiburg: Zviždali Karamarku kada je spomenuo premijerku Kosor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ove godine su umjesto ustaških simbola dominirale slike generala Ante Gotovine.

Austrijanci su snimali sva događanja na Bleiburškom polju, a postavili su i 'pokretne pritvore' za eventualne izgrednike. Dvadeset i pet autobusa punih hodočasnika iz Hrvatske stiglo je na Bleiburško polje gdje je točno u podne započeo službeni dio komemoracije u povodu 66. obljetnice bleiburške tragedije i hrvatskoga križnog puta. Svetu misu na Bleiburškom polju predvodio je biskup Križevačke eparhije Nikola Kekić, uz koncelebraciju fra Pave Dominkovića, voditelja Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu, i ostalih nazočnih svećenika.

Pročitajte i ovo Obilježena 75. godišnjica Bleiburga - 2 NAKON AUSTRIJSKOG ''NE'' Godišnjica Bleiburga: Komemoracija na tri lokacije, Sabor objavio detalje Slika nije dostupna austrija osnovala povjerenstvo Zabranjuje li se komemoracija na Bleiburgu? "Obilježavanje kakvo je bilo do 2019. godine vjerojatno neće biti prihvatljivo"

Austrijska policija ipak nije oduzela niti jednu sliku Gotovine

U Bleiburgu su bili i Andrija Hebrang i Tomislav Karamarko koji su održali pozdravne govore uime Sabora Republike Hrvatske, odnosno uime Vlade. Ministar Karamarko je dobio žestok zvižduk kada je u govoru spomenuo premijerku Kosor.

Izaslanik Hrvatskoga sabora Andrija Hebrang rekao je danas na Bleiburgu kako su tu stradali oni koji nisu imali pravo na suđenje i jer su bili drugačiji od onih koji su ih ubijali.

'Radi se o razoružanoj hrvatskoj vojsci koja je po svim međunarodnim konvencijama morala biti tretirana kao civilni zarobljenici', rekao je Hebrang uoči početka komemoracije.

'Riječ je o desecima tisuća žena, staraca, djece i svećenika čije kosti leže u devetstotina grobišta od kojih većina nije otkrivena, koji šalju poruku da moramo procesuirati počinitelje tih zločina", istaknuo je Hebrang.

 

'Šeks je prehrabar čovjek da bi se bojao zvižduka'

Upitan o nedolasku potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa na komemoraciju u Bleiburg zbog mogućnosti da, navodno bude izviždan, Hebrang je rekao da je Šeks morao odustati od dolaska na Bleiburg zbog zdravstvenih razloga.

'On je prehrabar čovjek da bi se bojao zvižduka i svaki političar mora biti spreman i na pljesak i na zvižduke, a Šeks je iznimno puno dao za hrvatsku državu', istaknuo je Hebrang.

Na novinarski upit da komentira navodnu zabranu austrijske policije isticanja slike hrvatskog generala Ante Gotovine, Hebrang je rekao da je Gotovina heroj Domovinskog rata i da protiv njega nema pravomoćne presude te da nitko nema pravo skidati njegove slike.

On je jedan od najzaslužnijih za samostalnu i slobodnu hrvatsku državu i bit će, duboko sam uvjeren, osobođen u drugostupanjskom postupku, kazao je Hebrang novinarima uoči komemoracije na Bleiburgu.

Austrijanci pripremili pokretne pritvore

Komemoraciju povodom 66. obljetnice Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta organizirala je udruga Počasni bleiburški vod iz Klagenfurta, u suorganizaciji sa zajedničkim Nacionalnim ravnateljstvom za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Organizator je u posebnom letku upozorio kako će austrijska policija sva događanja na Bleiburškom polju staviti pod video nadzor i evidentirati sve osobe koje će eventualno svojim ponašanjem kršiti zakone Republike Austrije. Svaki prekršitelj austrijskog zakona bit će priveden u tzv. 'pokretnim pritvorima' koje će austrijsko redarstvo stacionirati na Bleiburškom polju. (B.V./ D.Ma/Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene