Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruke s kaptola

Blagdan je Svih svetih, a sutra Dušni dan: Kanonik pojašnjava koja je razlika

Aktualno Galerija Zlatko Koren i Ivana Kopčić Zlatko Koren i Ivana Kopčić Foto: DNEVNIK.hr Zlatko Koren Zlatko Koren Foto: DNEVNIK.hr Blagdan Svih svetih - 1 Blagdan Svih svetih - 1 Foto: DNEVNIK.hr Blagdan Svih svetih - 2 Blagdan Svih svetih - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Blagdan Svih svetih - 3 Galerija 1/6 >>
Blagdan je Svih svetih, a u četvrtak je Dušni dan. Koja je razlika i kako se ovi dani obilježavaju, odgovor stiže s Kaptola.

Blagdan je Svih svetih, a u četvrtak je Dušni dan. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, pojašnjava koja je razlika.

"Svi sveti su znak i putokaz u ljepotu života. Ova svetkovina pred nas stavlja ljude koji su uspjeli. Crkva je prepoznala te ljude i kanonizirala i rekla da su to sveci. Ova svetkovina prepoznaje i druge kojima ne znamo ime, a koji su živjeli svakodnevni život, koji su se ostvarili na putu Isusa Krista. Oni možda nisu učinili neka izvanredna djela ili poduhvate, ali su sjedili Krista", pojašnjava. 

Mnogi građani obilaze groblja svojih najmilijih. Koren navodi kako se obilježava blagdan Svih svetih. 

Kaže da je taj blagdan jedno osobito hodočašće. 

"To je hodočašće nas koji smo pritisnuti žurbom života pa mnogo puta zaboravljamo bitne stvari, ali se ljudi ovih dana umiruju. Upućuju se grobovima svojih voljenih. Odlaze u svoje zavičaje i susreću ljude koje možda susreću jednom godišnje". 

Pročitajte i ovo Ilustracija ANALIZA IVANA ODRČIĆA Dolazi zima, hoćemo li se imati čime grijati? Najveći rizik leži u odlukama dviju država: "Tim činom cijene plina bi eksplodirale"

U četvrtak je Dušni dan. 

"Spomendan svih vjernih mrtvih je dan osobite molitve. NIje baš kompliment kada ti netko kaže da si zaboravan, ali je kompliment kada ti netko kaže da si zahvalan. Spomendan svih vjernih mrtvih budi u nama snagu zahvalnosti prema ljudima koji su živjeli prije nas", kaže svećenik. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene