Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vratili ga avionom

Oštro se vratio kući!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zagrebačku zračnu luku danas je, nakon dugog proputovanja, stigao Oštro, bjeloglavi sup 'rodom' s Cresa.

Oštro je rođen na Cresu u svibnju 2011. godine. 'Napustio je Cres u rujnu te iste godine, u vrijeme kada obično mladi supovi napuštaju gnijezda i kreću na petogodišnje lutanje, koje traje do spolne zrelosti', objasnio je dr.sc. Goran Sušić koji intenzivno radi na zaštiti supova,.

Pročitajte i ovo Tri osobe pregazio vlak u Švedskoj Nisu ga vidjeli Velika tragedija u Švedskoj: Teretni vlak pregazio troje ljudi Ilustracija Velika prijetnja "Ako Ukrajina padne, ovo je sljedeća meta": Bivši general otkrio Putinov sljedeći cilj

Dodao je kako su supovi s Cresa tako viđeni duž Azurne obale, u Španjolskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Turskoj, pa čak i Čadu.

No, Oštro se nije zaputio u tom smjeru. 'Pronađen je u Švedskoj, u gradu Tuve, što je najsjevernije mjesto na kojem je ikada pronađen bilo koji bjeloglavi sup. Švedski kolege pronašli su ga vidno iscrpljenog, imao je samo 5,4 kg, što znači da dugo nije jeo', ispričao je Sušić.

>> Bjeloglavi supovi cijeli život provedu s jednim partnerom

U Švedskoj je Oštro proveo više od dva mjeseca na oporavku, a kada je došlo vrijeme njegovog puštanja na slobodu, No, odlučeno je da je najbolje da se Oštra na slobodu pusti na Cresu, zbog bojazni da u Švedskoj opet neće moći doći do hrane.

'Tako je Oštro iz Švedske automobilom prebačen u Dansku, u Kopenhagen, od kuda je avionom Croatie Airlinesa krenuo prema Zagrebu. Mi ćemo ga dočekati i odvesti na Cres, od kuda ćemo ga 22. rujna pustiti na slobodu', rekao je Sušić. Oštro je u Zagreb stigao oko 13:15 sati nakon čega je prevezen na Cres.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene