Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok je davao izjavu novinarima

Bivši radnici Gredelja verbalno napali stečajnog upravitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pedesetak bivših radnika TŽV Gredelj, koji prosvjeduju ispred tvornice u Zagrebu tražeći isplatu otpremnina, verbalno su se sukobili sa stečajnim upraviteljem.

Bivši radnici Gredelja oštro su verbalno napali stečajnog upravitelja dok je davao izjavu novinarima. Upravitelj je sindikaliste nazvao manipulatorima te poručio kako on radi sve kako bi se zaradilo i kako bi sve namirili.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Sindikati u Petrokemiji - 9 Smanjenje plaća Prvi potez novih vlasnika Petrokemije gura radnike u prosvjed: "Tako ne bi radili da planiraju proizvodnju"

Bivši radnici TŽV Gredelj traže isplatu otpremnina, jer njihova bivša tvrtka ove godine posluje u plusu od 9 milijuna kuna, a većina njih je čitav radni vijek provela upravo u toj tvornici.Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) prigodom najave ovog prosvjeda bivših radnika TŽV Gredelj istaknuli su kako im stečajni upravitelj ne odgovara na prijedlog za isplatom.

>> Na Zagrebačkom velesajmu održana Skupština vjerovnika TŽV Gredelj

Predsjednik URSH-a Damir Jakuš i predsjednik Samostalnog sindikata radnika TŽV Gredelj Željko Starčević kazali su da su do sada u Gredelju održana četiri odbora vjerovnika i da prema javno dostupnim podacima Gredelj posluje s dobitkom, pa pitaju kada će djelomično namiriti vjerovnike prvog isplatnog reda reda, a to su radnici. 'Mi smo na burzi i taj dobitak treba podijeliti nama', kazao je Starčević.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš upozorava pak da se pod pritiskom nalazi i oko tisuću radnika koji i dalje rade u Gredelju jer, objašnjava, oni ugovore o radu potpisuju na samo jedan mjesec, a za to, ističe, nema razloga.

'Ako imate ugovor na četiri mjeseca, onda imate i 'slobodu disanja', a ako morate svaki mjesec zaraditi novi ugovor nije pitanje radite li dobro ili ne, već ponašate li se primjereno, odnosno na način da se to sviđa onome koji odlučuje hoćete li ili ne raditi sljedeći mjesec', rekao je. Također, žale se da su kao zastupnici radnika predložili prodaju tri neoperativne nekretnine, ali ni na to nemaju nikakvog odgovora.

Na pitanje da komentira vijesti o narudžbi 44 vlaka, Jakuš odgovara da se tim brojem operiralo još u vrijeme HDZ-ove Vlade i da je danas pod tržišnim pravilima EU teško unaprijed govoriti da će konzorcij Grdelj-Končar dobiti taj natječaj.

U studenome prošle godine Gredelj je otišao u stečaj te je od 1.460 radnika njih 460 završilo na burzi. Prema podacima tvrtke, u srpnju je u Gredelju bilo 983 zaposlenika. Poslovni prihodi TŽV Gredelj od siječnja do svibnja ove godine iznosili su 116 milijuna kuna, rashodi 107 milijuna kuna, dok dobit u ovoj godini iznosi gotovo 9 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene