Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kroz logore prošlo 30.000 ljudi

Logoraši kazneno prijavili svoje zlostavljače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi osječko-baranjske podružnice Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) predali su osječkome Županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO) prve kaznene prijave protiv poznatih i nepoznatih počinitelja zbog zatvaranja, mučenja i zlostavljanja u logorima na području Srbije i na nekad privremeno okupiranim područjima Hrvatske.

Predsjednik te županijske podružnice Damir Buljević izjavio je novinarima ispred zgrade ŽDO-a da će skupina od dvadesetak bivših logoraša branitelja koji su bili zatočeni u logorima u Dalju, Belome Manastiru i Vukovaru te u Beogradu i Stajićevu, u Srbiji, podnijeti kaznene prijave.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog stradalih vatrogasaca Podignuta optužnica protiv Slavice Slika nije dostupna Istraga zbog prodaje zlatarbistričke jajare

'Ovime želimo poručiti kako nismo zadovoljni dosadašnjim radom Državnog odvjetništva, ali mu podnošenjem pojedinačnih kaznenih prijava želimo pomoći kako bi se pokrenuli postupci i otkrili počinitelji tih zločina', rekao je Buljević i podsjetio kako je kroz razne srbijanske logore prošlo oko 30.000 ljudi te ubijeno oko 300.

Dodao je da su članovi tog društva zadovoljni jučerašnjom odlukom osječkoga ŽDO-a po kojoj nema osnova za pokretanje kaznenog postupka protiv hrvatskoga branitelja Tihomira Purde, koji je uhićen u BiH jer ga Srbija tereti za ratne zločine. Također je rekao kako se pitaju hoće li Purda sada možda biti žrtvovan.

'Možemo samo vjerovati da će Hrvatska poslati ovaj predmet u Sarajevo te da će, na osnovi prikupljenih dokaza, Purda biti vraćen u Hrvatsku, a ne izručen Srbiji', istaknuo je Buljević. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene