Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kronični nedostatak kapitala

Agrokor je pokazao da iluzija nije zauvijek održiva: Bivši guverner Rohatinski upozorava gdje se u Hrvatskoj krije novi krizni balon

Željko Rohatinski (Foto: Pixell)
Željko Rohatinski (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Mnoga poduzeća prikazuju da su solventna a to baš nije tako (Printscreen Informer) Mnoga poduzeća prikazuju da su solventna a to baš nije tako (Printscreen Informer) +0 Željko Rohatinski (Foto: Pixell) Galerija 1/2 >>
Nekretnine se kao problem vuku još od krize, a poduzeća od tada nisu riješila problem likvidnosti i manjka kapitala. Upravo se u bilancama poduzeća, kako upozorava bivši guverner Željko Rohatinski, krije novi krizni balon - u neusklađenoj tržišnoj i knjigovodstvenoj vrijednosti nekretnina.

Vlastiti kapital, odnosno samofinanciranje hrvatskih poduzeća u prosjeku je oko 40 posto. Kod malih i srednjih to je još manje. Ostatak su – krediti. Koliko je to loše razotkrilo se u krizi kada se pokazalo da poduzećima kronično nedostaje kapitala. Kako su inozemni izvori presušili problem se rješavao otpuštanjima i promjenom u strukturi financiranja.

"Prije svega preferirajući povećanu likvidnost, smanjujući realne dijelove kapitala, i zatvarajući svoje bilance, iskazujući svoje financijske rezultate, na bazi iskazivanja veće vrijednosti aktive nego što ona objektivno je", pojašnjava Željko Rohatinski, bivši guverner HNB-a.

I to ponajviše u procjeni vrijednosti zemljišta i građevinskih objekata. Disproporcija između novčanih tokova i vrijednosti iskazanih u bilanci otkrila je iluziju – da su poduzeća solventna i da mogu izvršavati svoje obveze. Agrokor je pokazao da iluzija nije dovijeka održiva.

"Ako vi morate prodati zemljište i građevinski objekt da bi financirali kratkoročne obveze, cijena koju možete postići na tržištu je daleko manja od one koju imate u svojim knjigama", ističe Rohatinski.

Pročitajte i ovo Zvjezdana Blažić STRUČNJAKINJA OBJAŠNJAVA Mitovi i zablude o poljoprivredi: "Ona je kao nogomet, svi smatraju da znaju što bi trebalo napraviti" Novac - 3 INFORMER DONOSI Imate li 150.000 kuna na računu? To je prosjek financijskog bogatstva Hrvata, a nije ni pribrojeno - ono najvrjednije

Željko Rohatinski (Foto: Pixell) Mnoga poduzeća prikazuju da su solventna a to baš nije tako (Printscreen Informer)

Doduše, poduzeća nemaju previše manevarskoga prostora. S jedne strane banke plivaju u novcu, ali on se ne pretvara u kredite, jer se banke još uvijek koprcaju u nenaplativim kreditima. S druge strane, u situaciji kada je oko 60 posto kapitala posuđeno, i sama se poduzeća razdužuju. Situacija u kojoj će se napuhana vrijednost nekretnina otkriti nije nimalo fiktivna.

Balon koji postoji od početka krize nije još ispuhan

"Dokle poduzeće ne dođe u situaciju, bilo u okviru redovnog poslovanja bilo u slučaju stečaja ili nekog drugog oblika prekida poslovanja, da mora svoja dugovanja izvršavati prodajom imovine čija vrijednost je daleko veća u knjigama nego na tržištu", kaže bivši guverner.

U tom se trenutku potencijalni problem pretvara u stvarni. Balon zapravo postoji od početka krize i nije ispuhan. A nije ispuhan zato što vlast nikada nije shvatila koliko je stvar ozbiljna. Problem manjka kapitala u poduzećima nije samo problem banaka i HNB-a, neće ga riješiti samo tržište i stoga traži zajedničku akciju monetarne i fiskalne politike.

"S jedne strane kroz utjecaj na likvidnost ukupne ekonomije, s druge strane kroz utjecaj na usmjeravanje te likvidnosti u djelatnosti za koje postoji suglasnost da mogu dati najveće multiplikativne učinke i da mogu biti nosioci budućeg razvoja", navodi Željko Rohatinski.

Bez koordinirane akcije, poduzeća koja imaju problem s likvidnošću rješavaju ga na Agrokorov način – neplaćanjem svojih obveza. Prilično je jasno na čijim će leđima završiti cijela priča.

Emisiju Informer pogledajte besplatno na novatv.hr.
 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene