Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa od otkazivanja prosvjeda

Policija seljacima neće dopustiti blokade granica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za sutra najavljene blokade granica ipak će se održati, tvrde Tomo Pokrovac i Marija Komesarović.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko zabranio je blokadu graničnih prijelaza koju su za sutra najavile seljačke udruge, rekao je, Branko Horvatin, načelnik Operativno komunikacijskog centra Policijske uprave osječko-baranjske. Dodao je, kako je zabrana donijeta jer nisu ispunjeni uvjeti iz Zakona o javnom okupljanju. Prema njegovim riječima ovisno o sutrašnjim događanjima policija Osječko-baranjske županije će biti na graničnim prijelazima u toj županiji.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Manji broj ilegalnih prijelaza Božinović najavio kupnju skupocjenih helikoptera: "Smanjit ćemo pritisak na Hrvatsku granicu i EU" Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH kod Karlovca Ministar Božinović u centru za registraciju migranata: "Naglasak je na hvatanju krijumčara"

Seljaci će blokirati 15 graničnih prijelaza

Prema dosadašnjim najavama pet seljačkih udruga u organizaciji Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, sutra će pet do 12 blokirati 15 graničnih prijelaza, prema BiH-u, Srbiji i Mađarskoj.

Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, kazao je prije podne da se od prosvjeda neće odustati jer ni 'nakon dva mjeseca pregovaranja nisu ispunjeni seljački zahtjevi, a nakon uvođenja kriznog poreza situacija se još pogoršala'.

Stanko Zdravčević, tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, kazao je da od prosvjeda neće odustati do ispunjenja objedinjenih zahtjeva HSS-a Vukovarsko-srijemske županije, Udruge Brazda, Udruge proizvođača središnje Hrvatske, Koordinacije udruga Požeško-slavonske županije i Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje i 'unatoč izjavi ministra Čobankovića da će spriječiti blokadu graničnih prijelaza'.

Načelnik ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec nije želio govoriti o postupanju policije tijekom najavljenih prosvjeda. Više detalja bit će poznato nakon sastanka čelnika MUP-a s predstavnicima seljačkih udruga, kazao je Borovec, dodajući da će o detaljima tijekom poslijepodneva izvijestiti priopćenjem. Seljaci su najavili blokadu graničnih prijelaza prema Mađarskoj - Donji Miholjac, Duboševica, Baranjsko Petrovo Selo, Terezino Polje, prema Srbiji-Batina, Erdut, Ilok, Tovarnik i Bajakovo, prema BIH-u- Gunja, Županja, Slavonski Šamac, Svilaj, Stara Gradiška i Slavonski Brod.

Sastanak u Đakovu

Neslužbeno se doznaje da bi se danas poslije podne u Đakovu trebao održati još jedan sastanak ministra Čobankovića i predstavnika seljačkih udruga koje su najavili blokadu graničnih prijelaza.

Pripreme za sutrašnju blokadu granica od strane poljoprivrednika koji su nezadovoljni cijenom pšenice su završene, kaže Tomo Pokrovac, dopredsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije.

'O odustajanju od prosvjeda blokadom granica nema ni priče. Pripreme su završene, a s policijom je sve dogovoreno već prije dva dana', kaže Pokrovac dodavši kako ništa ne bi više mogao napraviti za svoje ljude kada bi policija, kako je rekao, 'krenula đonom' na seljake koji će blokirati granice. No uvjeren je kako se tako nešto neće dogoditi.

'Jučer smo imali sastanak s ministrom na kojem smo trebali ponovno pregovarati, no sve se svelo na to da nas pokušavaju odgovoriti od prosvjeda', kaže Pokrovac te dodaje kako je za sutra prema njihovim saznanjima osiguran dovoljan odaziv seljaka na najavljeni prosvjed. 'Pokazat će se da nas je sasvim dovoljno, pa čak i previše za one koji misle da smo mi samo šačica seljaka'.

'Ministar je prijetio, ali mi na to ne padamo'

'Sve je bilo dogovoreno s policijom još prije dva dana. Sada MUP postupa pod pritiskom jučerašnjih prijetnji ministra Čobankovića. Ja razumijem policiju, oni samo rade svoj posao, ali ne padamo na ovakve naknadne zabrane prosvjeda, kada je sve već ranije potpisano i odobreno', kaže Pokrovac.

'Možemo ići na nekakvu blažu varijantu, s kombinacijom duljih i kraćih blokada granica, ali odustajanja nema. Ja to ne mogu sada priuštiti ljudima koji nemaju više ni za kruh', objašnjava Pokrovac dodavši kako se nada da će ih netko prepoznati nakon što izađu na cestu.

'Ja sam pozvana za danas na sastanak u policiju kod načelnika u Vinkovcima, ali nisam još stigla otići i ne znam zašto su me pozvali. Mogu vam samo potvrditi da je ranije sve već bilo dogovoreno i odobreno', kaže Marija Komesarović tajnica Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje.

>> Sastanak neuspješan, mljekari prijete prosvjedima

>> Seljaci za četvrtak najavili blokadu granica

Pokrovac dodaje kako seljaci koji će sudjelovati u prosvjedu nisu nikakva interesna skupina, te da ih podržava 50 posto građanstva. Dodao je i kako poljoprivrednici neće dopustiti da ih se iskoristi kao bilo čiju političku marionetu.

Seljaci traže da otkupna cijena pšenice bude 1,25 kuna za kilogram, za uljanu repicu 2,50 kuna te hitnu isplatu poticaja za 2008. godinu, kao i isplatu poticaja za ovu godinu u dva obročna roka, do 31. kolovoza i do 31. prosinca. (Hina/D.Š.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene