Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečana misa za domovinu

Biskup Ante Ivas: Oslobađa nas istina, a ne manipuliranje istinom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Hrvatskom se narodu i Crkvi uporno na svim razinama, na sve moguće načine prizivao kompleks ustaštva", kazao je biskup Ivas ocjenivši kako su se takvim informacijama o Hrvatskoj i Hrvatima punili svjetski arhivi i knjižnice te educirala svjetska diplomacija.

Šibenski biskup mon. Ante Ivas na svečanoj je misi za domovinu u Kninu izjavio kako postoji opasna namjera da se danas o Domovinskom ratu govori i piše kao o građanskom ratu, u kojem su svi jednako krivi i jednako nedužni.

Pročitajte i ovo Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću Policija uhitila osumnjičene Tučnjava u Šibeniku Trojica muškaraca nasmrt pretukla pomorca, jedan bivši profesionalni boksač: Sve je počelo u kafiću...

Istaknuo je kako put u slobodu traži veliku hrabrost, ustrajnost te zajedništvo putnika i vođa. Put u slobodu i sloboda u sebi nose opasnost i napasti, naročito, kako je rekao, kad ponestane kruha i vode. Mnogi tada požele, kako je istaknuo, povratak stolovima starih gospodara.

Komunistička ideologija je "pod plaštem antifašizma nemilosrdno satirala izvornu kulturu, kršćansku vjeru, Crkvu, kršćanske vrednote institucije, kulturni i duhovni identitet i ime hrvatsko", rekao je Ivas dodavši kako je sve što je bilo hrvatsko bilo pod etiketom nacionalističko-ustaškog, fašističkog i klerofašističkog.

Po riječima biskupa Ivasa i danas se u slobodnoj državi Hrvatskoj javlja slična retorika i slična taktika. "Zataškati istinu, ne dati joj da progovori, omalovažiti je čak i onda kad progovore iskopane kosti nepobrojivih žrtava", rekao je.

Ponavljaju se, kazao je, poznate laži o hrvatskom ustaškom narodu i Crkvi. O Crkvi se priča da je skrivala zločince, da je povlaštena, a eto se usudila poduprijeti 750 tisuća potpisa za očuvanje vrednote, forme i sadržaja braka te žive ljude koji su to potpisali, a koji su, po biskupovu mišljenju, "vrlo trijumfalno obezvrijeđeni i prevareni dizanjem nekoliko desetaka ruku u Hrvatskom saboru izglasavanjem zakona koji nije u skladu ni s narodnim ni s Božjim zakonima".

"Danas se trebamo sjećati, ne iz mržnje kako nam stalno spočitavaju mrzitelji, nego da se ne zaboravi istina", poručio je Ivas istaknuvši spremnost na praštanje i zalaganje za iskreni mir.

"Istina oslobađa, a ne manipuliranje istinom", poručio je dodavši kako postoji neka opasna namjera i praksa da se i danas o Domovinskom ratu govori i piše kao o građanskom ratu, u kojem su svi jednako krivi i svi jednako nedužni.

Ustvrdio je kako i danas neki u svojim "planovima i načrtanijama o regiji i regionu" časnu "Oluju" drže zločinačkom akcijom, a sve sudionike i podupiratelje smatraju zločincima i nakon oslobađajućih presuda u Haagu.

Svečanu je misu Ivas služio uz vojnoga biskupa mons. Juraja Jezerinca u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta. Misi su nazočili predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik HAZU Zvonko Kusić.

Na misi poslije središnjega obilježavanja 19. obljetnice vojnoredarstvene operacije Oluja nisu bili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović. (Hina)

 

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene