319102
319102
319102
319102
319102

FOTO U vjenčanicu za prijevremeno rođene bebe

  • , 12.01.2014., 15:46
  • Autor:
  • komentara

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2.500 djece, a njihov rani razvoj je pred brojnim izazovima.

 
 
 
 

Prema posljednjim statistikama u Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2.500 djece. Ona su osobito osjetljiva odmah nakon rođenja i u ranom razvoju zbog čega se njihovi roditelji i zdravstveni djelatnici nalaze pred brojnim izazovima.

U Osijeku je stoga održana humanitarna akcija 'Palčić gore', a u njoj je sudjelovala i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan. Akciju je pokrenuo Klub roditelja nedonoščadi Palčići s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku inkubatora i dodatne medicinske opreme namijenjenih zbrinjavanju tek rođenih beba.

Akcija je provedena u sklopu Sajma vjenčanja koji se već petu godinu za redom održava u Osijeku i tradicionalno surađuje s nacionalnom humanitarnom akcijom 'Palčić gore'. Tako se zastupnica Borzan, u sklopu VIP modne revije, našla i na modnoj pisti u vjenčanici.

Zastupnica Borzan brine o novorođenčadi i na europskoj razini. Aktivna je članica Europske fondacije za novorođenčad (EFCNI), organizacije koja okuplja različite zainteresirane aktere medu kojima je i 30ak zastupnika u EP, a cilj joj je jednak pristup zdravstvenim uslugama i kontinuiranoj zdravstvenoj, psihološkoj i financijskoj skrbi za prerano rođenu djecu i njihove obitelji. EFCNI je krovna organizacija koja obuhvaća i naš 'Palčić gore!'.

Kao dio borbe za prava onih koji se sami za sebe ne mogu izboriti, eurozastupnica Borzan postavila je pitanje Europskoj komisiji kojim je pozvala na jedinstven europski pristup brizi za novorođenčad. Premda je zdravstvo pod nadzorom država članica, nedavne statistike koje su objavljene upravo u Bijeloj knjizi Europske fondacije za novorođenčad pokazuju značajne razlike između istočnih i zapadnih članica EU.

Smrtnost novorođenčadi je skoro dva puta veća u državama koje su ušle u EU 2004. godine, a čak tri puta veća u Bugarskoj i Rumunjskoj nego što je u takozvanim starim državama članicama EU. Razlike su značajne i u broju prekida i uzroka prekida trudnoća.

'Unatoč tome EU gotovo i ne financira istraživanja na tu temu, niti projekte kojima bi se smanjile razlike. Premda su deklaracijom Vijeća Europe djeca prepoznata kao budućnost Europe te im je zajamčeno pravo na jednak pristup kvalitetnim i prilagođenim zdravstvenim uslugama, konkretne akcije sa europske razine izostaju', upozorila je zastupnica Borzan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se