Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

2.500 djece godišnje

FOTO U vjenčanicu za prijevremeno rođene bebe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2.500 djece, a njihov rani razvoj je pred brojnim izazovima.

Prema posljednjim statistikama u Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2.500 djece. Ona su osobito osjetljiva odmah nakon rođenja i u ranom razvoju zbog čega se njihovi roditelji i zdravstveni djelatnici nalaze pred brojnim izazovima.

Pročitajte i ovo Nina Skočak Skuplja potpise za kandidaturu Poznata tiktokerica želi u Europski parlament: "Na mojoj listi svi su mlađi od 30 godina" Provjereno: Zagrepčanin silovao pse - 4 RADI U EUROPSKOM PARLAMENTU Hoće li Zagrepčanin koji je godinama silova svoje pse odšetati slobodan? "Začuđuje kako sud ne promišlja da taj čovjek možda u ovom trenutku čini jednak zločin"

U Osijeku je stoga održana humanitarna akcija 'Palčić gore', a u njoj je sudjelovala i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan. Akciju je pokrenuo Klub roditelja nedonoščadi Palčići s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku inkubatora i dodatne medicinske opreme namijenjenih zbrinjavanju tek rođenih beba.

2.000 balona za prijevremeno rođene bebe

Akcija je provedena u sklopu Sajma vjenčanja koji se već petu godinu za redom održava u Osijeku i tradicionalno surađuje s nacionalnom humanitarnom akcijom 'Palčić gore'. Tako se zastupnica Borzan, u sklopu VIP modne revije, našla i na modnoj pisti u vjenčanici.

Zastupnica Borzan brine o novorođenčadi i na europskoj razini. Aktivna je članica Europske fondacije za novorođenčad (EFCNI), organizacije koja okuplja različite zainteresirane aktere medu kojima je i 30ak zastupnika u EP, a cilj joj je jednak pristup zdravstvenim uslugama i kontinuiranoj zdravstvenoj, psihološkoj i financijskoj skrbi za prerano rođenu djecu i njihove obitelji. EFCNI je krovna organizacija koja obuhvaća i naš 'Palčić gore!'.

Kao dio borbe za prava onih koji se sami za sebe ne mogu izboriti, eurozastupnica Borzan postavila je pitanje Europskoj komisiji kojim je pozvala na jedinstven europski pristup brizi za novorođenčad. Premda je zdravstvo pod nadzorom država članica, nedavne statistike koje su objavljene upravo u Bijeloj knjizi Europske fondacije za novorođenčad pokazuju značajne razlike između istočnih i zapadnih članica EU.

Smrtnost novorođenčadi je skoro dva puta veća u državama koje su ušle u EU 2004. godine, a čak tri puta veća u Bugarskoj i Rumunjskoj nego što je u takozvanim starim državama članicama EU. Razlike su značajne i u broju prekida i uzroka prekida trudnoća.

'Unatoč tome EU gotovo i ne financira istraživanja na tu temu, niti projekte kojima bi se smanjile razlike. Premda su deklaracijom Vijeća Europe djeca prepoznata kao budućnost Europe te im je zajamčeno pravo na jednak pristup kvalitetnim i prilagođenim zdravstvenim uslugama, konkretne akcije sa europske razine izostaju', upozorila je zastupnica Borzan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene