Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik švedskog parlamenta

Prepustiti granični spor međunarodnom sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik švedskog parlamenta Per Westerberg, čija zemlja 1. srpnja preuzima predsjedanje EU, smatra da bi pitanje graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije, zbog kojeg Ljubljana blokira pristupne pregovore RH s EU-om, bilo najbolje prepusti međunarodnom sudu, rekao je u telefonskoj izjavi predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

Bebić, koji boravi u Budimpešti na svečanom obilježavanju 20. godišnjice pada 'željezne zavjese' gdje su se okupili mnogi europski čelnici, na marginama tog događaja održao je bilateralni sastanak s Westerbergom.

Pročitajte i ovo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija... Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..."

'Budući da za koji dan počinje švedsko predsjedanje EU-om, ja sam otvorio pitanje slovenske blokade hrvatskih pregovora. Westerberg se složio da bi najbolje bilo prepustiti međunarodnom sudu da riješi taj problem', rekao je Bebić.

Predsjednik Sabora kazao je svom švedskom kolegi da je 'upravo to hrvatski prijedlog' te da bi se na taj način deblokirali pregovori Hrvatske i EU-a. 'Sud neka radi svoj posao. Mi ćemo prihvatiti njegovu odluku', rekao je Bebić. Bebić se također sastao s predsjednicom mađarske Nacionalne skupštine Katalin Szili koja je izrazila snažnu potporu Hrvatskoj na putu u Europsku uniju.

'Szili snažno podupire Hrvatsku na putu u EU i ujedno zagovara snažne bilateralne odnose Hrvatske i Mađarske', rekao je predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskog sabora Mišo Munivrana nakon susreta Bebića i Szili. Po njegovim riječima, i ona je prihvatila hrvatske argumente u odnosu sa Slovenijom i smatra da bi trebalo iznaći rješenje te da će u suprotnom puno toga izgubiti i Europska unija.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene