Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Britanski ministar

'Bilateralni prijepori ne bi trebali stajati na putu proširenja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije nastavili su u subotu neformalni sastanak u češkom mjestu Hluboka na Vltavi na kojem će prvi put na ministarskoj razini razgovarati o blokadi hrvatskih pristupnih pregovora i graničnom prijeporu između Hrvatske i Slovenije.

Tijekom prijepodneva šefovima diplomacija 27 zemalja članica pridružit će se njihovi kolege iz triju kandidatskih zemalja, među njima i hrvatski ministar Gordan Jandroković. Nakon toga, na radnom ručku sudjelovat će i ministri iz zemalja koje imaju status potencijalnih kandidata. Prije početka sastanka britanski ministar vanjskih poslova David Miliband izrazio je nadu da će Hrvatska i Slovenija naći rješenje za granični prijepor kako bi se mogli nastaviti hrvatski pristupni pregovori.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 3 Blizu granice s Hrvatskom Završena akcija spašavanja: Otkriveno stanje speleologa, a spasilačka služba razmišljala je i o miniranju Slovenski specijalci, ilustracija Velika akcija Slovenski specijalci upali u osnovnu školu: Uhićena je učiteljica

'Želimo da Slovenija i Hrvatska nađu načina da riješe problem. Jasno je da bilateralni prijepori ne trebaju stajati na putu proširenja', rekao je Miliband. Povjerenik je za proširenje Olli Rehn izvijestit će šefove diplomacija EU-a o rezultatima dosadašnjih razgovora s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije. 'Izvijestit ću ministre vanjskih poslova o stanju pregovora i tražiti potporu za taj proces. Činjenica je da su zemlje članice i predsjedništvo EU-a zabrinuti zbog situacije i žele vidjeti rezultate iz ovoga procesa', rekao je Rehn, dodajući da će predložiti 'mobilizaciju zemalja članica da pruže daljnju potporu i ohrabrenje u traženju rješenja i kompromisa na europski način', rekao je.

Broj blokiranih poglavlja narastao na 11

U rješavanje slovenske blokade u siječnju ove godine uključila se Europska komisija kada je povjerenik za proširenje Olli Rehn predložio da skupina stručnjaka na čelu s bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem pomogne u rješavanju graničnog pitanja i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora. Obje zemlje načelno su prihvatile tu inicijativu nakon čega je Rehn započeo razgovore s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije o okviru unutar kojega bi djelovala ta skupina.

Dosad su održana četiri kruga pregovora, ali još uvijek nema rezultata, zbog čega je češko predsjedništvo moralo odgoditi Međuvladinu konferenciju o pristupanju predviđenu za petak, 27. ožujka. Češko je predsjedništvo zakazalo novu pristupnu konferenciju za 24. travnja do kada očekuje napredak u pokušajima deblokiranja pregovora. U međuvremenu, broj blokiranih poglavlja narastao je na jedanaest.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene