Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljeni novi prosvjedi

Sarajevo: Prosvjednici podijelili letke sa zahtjevima; Bihać: Postavili ultimatum premijeru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I četvrti dan nastavili su se prosvjedi u BiH. Prosvjedinici su u Sarajevu blokirali promet, a u Bihaću su se sukobili s policijom.

Ako imate snimke ili fotografije s prosvjeda i nereda, pošaljite nam ih na moj.report@novatv.hr, ali ni u kojem slučaju ne dovodite sebe u opasnost!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolumna Ivane Petrović Ništa nije slučajno: Stvarna pozadina prosvjeda u BiH Slika nije dostupna Neprijatelji napretka BiH Jasmila Žbanić i turskom ministru poručila: 'Marš kući!'

Bosna i Hercegovina ima 3.791.622 stanovnika, od toga je nezaposleno 553.481 osoba, odnosno 44,7 posto radno sposobnog stanovništva.

20:02 Manja skupina prosvjednika, koja je tijekom poslijepodnevnih sati u Sarajevu blokirala promet ispred zgrade predsjedništva Bosne i Hercegovine, nešto prije 20 sati počela se razilaziti

19:23 Sutra u 12 sati organizirat će se veliki mirni prosvjed ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu.

19:18 Procjenjuje se da bi ukupna materijalna šteta mogla biti oko 25 milijuna eura

18:46 U Sarajevu je i dalje mirno. Prosvjednici mirno stoje sa svojim zahtjevima i nema naznaka incidentima.

18:19 Premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača sinoć je prešao granični prelaz Izačić kod Bihaća, potvrđeno je za Klix.ba iz izvora u Graničnoj policiji BiH. Podataka o tome da se vratio u zemlju, nema.

18:12 Nekoliko prisutnih prosvjednika u Sarajevu dijeli letke sa zahtjevima demonstranata. U zahtjevu se izražava žaljenje zbog ozlijeđenih i materijalne štete tijekom jučerašnjih prosvjeda. Prosvjednici traže:
- Bezuvjetnu i trenutačnu ostavku Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i formiranje nestranačkih vlada.
- Nepoduzimanje nikakvih mjera kojima bi se ograničili mirni prosvjedi građana.
- Hitno oslobađanje prosvjednika, nepokretanje krivičnih postupaka i zaustavljanje lova na ljude.

'Kad ovi zahtjevi budu ispunjeni možemo započeti razgovore i djelovanje na svim nivoima vlasti u cilju uspostavljanja socijalno pravednijeg poretka za sve kategorije društva i sve ostale kojima su ljudsko dostojanstvo i materijalna egzistencija ugroženi ili uništeni tranzicijskom pljačkom, korupcijom, nepotizmom, privatizacijom javnih dobara, ekonomskim modelom koji favorizira bogate i financijskim aranžmanima koji su ubili i samu nadu u društvo socijalne pravde i blagostanja. Uspostavljanje takvog poretka, prije bilo kakvih socijalnih mjera, zahtijeva trenutačno obustavljanje pljačke društva upakirane u politiku i krivično gonjenje odgovornih. Tek kad se to učini, možemo početi graditi nešto novo za sve nas', stoji u zahtjevu prosvjednika koji su se okupili ispred zgrade Predsjedništva BiH.

18:00 Današnji prosvjed u Bihaću je završen, a prosvjednici su se razišli.

17:45 Edin Delić Pixi je izašao iz zgrade MUP-a USK-a. Dogovreno je da će se u ponedjeljak neformalna grupa prosvjednika sastati sa predstavnicima Vlade i iznijeti svoje zahtjeve.

17:30 Predstavnik prosvjednika u Bihaću Edin Delić Pixi, ušao je u MUP unsko-sanskog kantona na pregovore o smjeni cijele Vlade tog kantona do 18:00 sati.

17:01 Prosvjednici sjede na ulici i uzvikuju 'pustite djecu iz zatvora', 'hoćemo ostavke', 'Sarajevo na noge'. Situacija je mirna, a počela je padati kiša.

16:32 Suad Zeljković podnio je u poslijepodnevnim satima subote ostavku na mjesto premijera Kantona Sarajevo, javlja Klix.ba.

16:15 Na prosvjede u Sarajevu koji su tek počeli na ulicu je izašlo oko 200-tinjak ljudi. Blokarali su promet ispred zgrade predsjedništa BiH, koja je gotovo u potpunosti izgorjela u jučerašnjem požaru.

Iz Sarajeva izvještava Andrija Jarak. Prosvjednici su fizički stali na cestu i uzvikuju 'Mi nismo vandali', te 'Izađite na ulice'.

Uz zahtjeve za ostavkom ističu i onaj da policija pusti iz pritvora izgrednike uhićene zbog nasilja počinjenog u petak.

Zgrada Predsjedništva BiH okružena je tek nekolicinom policajaca te žutom trakom zbog očevida koji u njoj obavljaju državni tužitelji, istražujući okolnosti pod kojima je građevina u petak napadnuta pa zatim zapaljena.

U Bihaću i današnji prosvjedi prerastaju u nerede

Oko 3.000 prosvjednika u Bihaću koji su se okupili ispred kuće Hamdije Lipovače, premijera sansko-unskog kantona, bacali su kamenje i gurali kontejnere na pripadnike specijalne jedinice, piše portal Biscani.net. U sukobima je ozlijeđeno nekoliko osoba, javlja Anadolija.

Premijer Unsko-sanskog kantona pobjegao iz BiH!?

FOTO Pogledajte kako izgledaju Sarajevo i Tuzla jutro poslije

Građani su ispred zgrade kantonalne vlade uzvikivali 'Dajte ostavke!',' Lopovi!' Nekoliko osoba uhićeno je zbog nošenja maske na licu, a policija je izuzimala i molotovljeve koktele pronađene kod više osoba.

Policija je rastjerala nekoliko desetaka prosvjednika koji su se okupili na Španskom trgu u Mostaru. Iako se pisalo da je premijer Lipovača pobjegao iz BiH, on je na Facebooku objavio da se nalazi u Bihaću.

U Konjicu 300 prosvjednika

U središtu Konjica danas oko 12 sati okupilo se oko 300 građana koji su na Trgu državnosti BiH prosvjedovali protiv općinske vlasti. Prosvjednici su ubrzo krenuli prema zgradi Općine Konjic tražeći ostavke načelnika Emira Bubala, Općinskog vijeća i ukidanje kantona.

Zgrada Općine je bila okružena pripadnicima policije koji su bili opremljeni za suzbijanje uličnih nereda. Prosvjednici su novo okupljanje najavili za ponedjeljak kada će opet tražiti ostavku načelnika Općine Konjic, piše Bljesak.info.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene