459144
459144
459144
459144
459144

"BICKLISTIČKI PRESEDAN" Sindikat biciklista pozdravlja nova prometna rješenja u Gajevoj

  • , 02.12.2016., 09:54
  • Autor:
  • komentara

Sindikat biciklista pohvalio je rekonstrukciju Gajeve ulice koji uključuje biciklistički presedan za Zagreb.

 
 
 
 
Foto: Sindikat biciklista
Foto: Sindikat biciklista

Po prvi puta u Gradu uvedena je nova prometna regulacija koja, uz preporuku vožnje ne brže od 30 kilometara na sat, dopušta da kolničku traku potpuno ravnopravno dijele motorna vozila i bicikli.

Za bicikliste je na križanjima označen odvojen zaustavni prostor na semaforu, koji ih stavlja u prednost ispred automobila i omogućuje vidljiv, brži i siguran prolazak kroz raskrižje.

“Ovo zaista nismo očekivali, tim više što smo znali da nije u planu prilikom rekonstrukcije Gajeve ulice. Umjesto povučene bijele crte posred istočnog nogostupa, čime bi se opet oduzeo prostor pješacima i protiv čega se borimo već pet godina, biciklistima je omogućeno ravnopravno kretanje zajedno s automobilima. Kada se svi naviknu na ovu novu i, za sada, jedinstvenu situaciju u Zagrebu, promet Gajevom bi trebao biti sasvim ugodan i siguran za bicikliste. Iako se neke stvari trebaju doraditi, poput zaustavne crte za automobile ispred prostora gdje biciklisti čekaju semafor, jako smo zadovoljni s vrlo pozitivnim pomakom! Nadamo se da će se ova praksa proširiti uskoro na ostatak Donjeg grada, a onda i na cijeli Zagreb”, poručuju Iz Sindikata biciklista.

Napominju kako je ovakva izgradnja biciklističkog prometa moguća i zakonski dopuštena zahvaljujući Pravilniku o biciklističkoj infrastrukturi, koji je stupio na snagu u proljeće ove godine, a gradovi imaju dvije godine za prilagodbu.

U Gajevoj ulici uvedena su dva nova prometna rješenja.

1. Uvođenje zaustavne površine za bicikliste koja se izvodi u semaforiziranim raskrižjima i služi boljoj vidljivosti biciklista i isticanju prednosti biciklista u raskrižju (eng. bike box). Ovdje motorna vozila moraju stati ISPRED označene površine za bicikliste.

2. Uvođenju oznake za zajedničko prometovanje biciklista i motornih vozila na kolniku s pravom prednosti biciklista (eng. sharrow). Ova oznaka vozačima motornih vozila daje na znanje da biciklist može zauzeti kolničku traku i da je u prednosti. Uz sami sharrow stoji i znak preporučene brzine od 30km/h.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se