Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Majka preminule bebe

'Stalno mi je pred očima kako je nisam mogla više probuditi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'U našoj državi potrebno je psihološko savjetovalište za trudnice gdje će one dobiti informacije i stručne upute te doznati na koja vrata zakucati', istaknula je doc. dr.sc. Gordana Buljan Flander kao ono što smatra najbitnijim u slučajevima kada trudnicama okrenu leđa obitelj i prijatelji te im zajednica ostaje jedini oslonac.

Ravnateljicu Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba zatražili smo mišljenje o slučaju 23-godišnje Ane Radić, čije je dijete umrlo 20 dana nakon poroda od pothlađenosti i neuhranjenosti, no, ona nije željela komentirati konkretan slučaj već je objasnila što bi zajedica trebala činiti u sličnim situacijama.

Pročitajte i ovo Dina Ćevid i Nikolina Grubišić Požar - 4 Intenzivno traže majku Dnevnik Nove TV doznaje što će se događati s bebom ostavljenom u kanti za smeće: "Istraga je zahtjevna, možda ima više počinitelja" Noćas je u kanti za smeće ostavljeno novorođenče istraga traje FOTO "To je pokušaj teškog ubojstva": Policija o slučaju bebe koja je ostavljena u kanti za smeće

>> 'Prijetio je da će me naći pa sam rodila sama'

'Zajednica je dužna osnovati savjetovališta u kojima će psiholozi pomoći trudnicama koje su u strahu, koje ne znaju kamo krenuti te ih uputiti na institucije koje im mogu pomoći, poput Centra za socijalnu skrb čije usluge su besplatne', rekla je Buljan Flander.

Dodala je kako su istraživanja pokazala da psihološka savjetovališta imaju velik učinak na trudnice koje dolaze iz rizičnih obitelji, odnosno, koje nemaju dobre odnose s roditeljima, koje su pretrpjele zlostavljanja i sl. Nakon psiholoških savjetovanja u trudnoći one nasilje ne prenose na svoju djecu te tako prekidaju krug. Doc. dr.sc. Gordana Buljan Flander zaključila je kako bi sve trudnice trebale osjećati sigurnost te ako ih izdaju obitelj i prijatelji trebaju znati da imaju podršku društva.

Mr. sc. Josip Lopižić, dopredsjednik hrvatskog Psihološkog društva za smrti slučaj djevojčice 20 dana nakon rođenja okrivio je zajednicu i osudio medije zbog senzacionalističkog izvještavanja. 'Netko je morao znati što se događa, a kada se sve već dogodilo trebalo je valjano reagirati. Djevojka za mene nije ubojica', rekao je mr. Lopižić.

Na hitnoj pomoći u Imotskom mogli su samo reći kako su po dolasku u Zmijavce zatekli mrtvu bebu. Detaljnije, o stanju bebe nisu mogli govoriti, čekaju kraj policijske istrage. Poznato je da je policija već podigla kaznenu prijavu protiv Ane za kršenje obiteljskih obveza sa smrtnom posljedicom. Po sudu, to bi moglo značiti od jedne godine do pet godina zatvora. Naravno, tužilaštvo tek nakon istrage treba odrediti hoće li uopće podići optužnicu. Psihijatar koji radi kao sudski vještak kaže kako treba suosjećati sa tom djevojkom. 40 dana od poroda uzimaju se kao dani u kojima je rodilja još uvijek u posebnom stanju svijesti. Olakotne okolnosti su čak i u slučaju čedomorstva.

Ana tvrdi kako nije ubila bebu. Kaže, zavoljela je pravom majčinskom ljubavi. 'Stalno mi je pred očima kako je nisam mogla više probudit. Pred očima mi je kako mi se nasmijala prvi put i zadnji put', rekla je Ana. Ali dok ju je krila od svih, beba je slabila i umrla. Je li je pogrešno hranila, premalo grijala, je li dijete podleglo nekoj infekciji? Sve su to detalji koje nastavljaju istraživati patolozi, sud i policija.

Hoće li ovaj slučaj potaknuti odgovorne, trgnuti ih iz letargije da počnu svojim djelovanjem štiti nezaštićene pojedince našeg društva? Jer Ana Radić nažalost nije jedina koju je život natjerao na odlazak iz obiteljskog doma, težak rad i skrivanje trudnoće te porođaj koji je sama, nestručno, obavila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene