Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki turisti bez poštovanja

Dođu na odmor pa oštećuju kulturnu baštinu: Na meti im se našla i Hrvatska

Aktualno Galerija Incident uništavanja kulturne baštine - 6 Incident uništavanja kulturne baštine - 6 Foto: DNEVNIK.hr Incident uništavanja kulturne baštine - 5 Incident uništavanja kulturne baštine - 5 Foto: DNEVNIK.hr Incident uništavanja kulturne baštine - 4 Incident uništavanja kulturne baštine - 4 Foto: DNEVNIK.hr Incident uništavanja kulturne baštine - 3 Incident uništavanja kulturne baštine - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Incident uništavanja kulturne baštine - 2 Galerija 1/8 >>
Ni puna dva mjeseca od potpisivanja turista na rimski Koloseum, novi incident ponovno se dogodio u Rimu. Žena je snimljena kako hoda po fontani Trevi da bi napunila bocu vode. Je li sličnih incidenata bilo u Hrvatskoj, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak.

Svijet su obišle snimke koje prikazuju turistkinju koja se odlučila popeti na fontanu Trevi, staru više od nekoliko stotina godina. U potpunosti je ignorirala znakove koji zabranjuju hodanje po fontani ili kupanje u njoj te se popela i natočila vodu.

Još uvijek nije poznato hoće li biti kažnjena, no incident predstavlja novi šokantan slučaj u kojem turisti oskvrnjuju spomenike u Italiji.

Muškarcu koji se potpisao na 2000 godina star Koloseum poslana je prijava i prijeti mu između dvije i pet godina zatvora te novčana kazna do 15.000 eura.

Mnogim turistima nije jasno što je na pameti onima koji oskvrnjuju spomenike na takav način. Uglavnom ističu da ljudi moraju znati poštovati druge zemlje i druge kulture i podsjećaju kako bi za štetu bili kažnjeni i u svojim zemljama, pa zašto bi to radili negdje drugdje.

Pročitajte i ovo Petar Jelenić, obrtnik "Frustrirajuće je" Mladi poduzetnik već teško spava: "Ako se i dogodine nastavi ista priča, to može dovesti samo do smanjenja plaća i otpuštanja"

Pročitajte i ovo Ilustracija Škrtac na francuskoj rivijeri Ostavio pozamašnu napojnicu, ali tih 500 eura nije bilo dovoljno: Konobar ga potom slijedio do parkirališta

Oskvrnjivanje spomenika nije strano ni u Hrvatskoj - Split je već poznata destinacija u kojoj turisti ne mare previše za kulturnu baštinu. Kao i Dubrovnik, koji je također većinski uvršten u UNESCO-ov registar svjetske baštine. U Zagrebu je šaranje i penjanje po tornjevima i skelama Katedrale već viđena stvar, a ni konju 2019. godine domaći gost nije ostao dužan.

Baš kao i u Italiji, ni u Hrvatskoj to ne prolazi nekažnjeno. Naime, tko ošteti ili uništi kulturno dobro, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine, a ako se radi o kulturnom dobru od nacionalnog značenja, i do pet godina.

Naši nam preci, naime, dobra nisu poklonili, već samo posudili da ih čuvamo za buduće naraštaje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene