Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Summit zemalja zapadnog Balkana

Premijer Andrej Plenković u Trstu na Berlinskoj inicijativi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković prisustvuje godišnjem summitu zemalja zapadnog Balkana, poznatog i pod nazivom Berlinska inicijativa.

Čelnici država zemalja zapadnog Balkana - Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, u Trstu se sastaju s kolegama iz zemalja EU-a, Francuskom, Njemačkom, Italijom, Austrijom, Hrvatskom i Slovenijom. Hrvatsku predstavlja premijer Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Zastave Europske unije prijetnja ruskog totalitarizma Irski premijer za proširenje Unije: "Rusija želi uništiti EU" Svjetska banka Financijska kriza Zemlje zapadnog Balkana očekuju teška vremena: "Pred vladama je veliki izazov"

U ožujku ove godine održan je summit zemalja zapadnog Balkana na kojem su definirani zajednički interesi koji će biti izloženi na summitu u Trstu. Među njima, izvijestili su tada sudionici su - europske integracije, ekonomska suradnja i infrastrukturno povezivanje zemalja zapadnog Balkana, suradnja u okviru obrazovanja i mladih ljudi kako bi se napravio iskorak prema budućnosti.

''Fokus je bio na očuvanju mira i stabilnosti u regiji. Govorilo se o bržem protoku roba i ljudi, uklanjanju barijera, uvezanosti graničnih ispostava, formiranju asocijacija poput privrednih komora i drugih ideja", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Istaknuli su tada da se govorilo i o problemima te da se ništa nije guralo pod tepih. "Svi smo potpuno orijentirani na kreiranje ambijenta suradnje, međusobnog razumijevanja i poštovanja te razvoja unutar regije'', kazao je Zavidović.

Čelnici država zapadnog Balkana izrazili su želju za aktivnijim prisustvom i sudjelovanjem EU na području zapadnog Balkana.

Podsjetimo, 28. kolovoza 2014. godine u Berlinu su se na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel sastali predstavnici zapadnog Balkana na summitu čiji je cilj postizanje zajedničkog dogovora o jačanju regionalne suradnje i utvrđivanje okvira za rješavanje preostalih otvorenih pitanja u regiji.

U zajedničkoj deklaraciji tada dogovoren je četverogodišnji plan napretka u kojem je istaknut put u europsku budućnost, jačanje odgovornog upravljanja te povećanje prosperiteta preko održivog rasta ekonomije.

Od kada je počela Berlinska inicijativa, započet je niz projekata od interesa za regiju u cjelini, u nizu ovlasti, što samo po sebi potvrđuje neophodnost njegovog nastavka i nakon 2018. godine. Jedan od najkonkretnijih rezultata koji je postignut je uspostavljanje Regionalne kancelarije za suradnju mladih po ugledu na njemačko-francuski model.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene