Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Transplantacija jetre

Beograd: Pacijenti srpskih i hrvatskih kirurga se uspješno oporavljaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri zdravlja Srbije i Hrvatske Slavica Đukić-Dejanović i Rajko Ostojić posjetili su u beogradskom Urgentnom centru dvoje pacijenata kojima su zajednički timovi hrvatskih i srpskih kirurga 26. i 29. lipnja obavili transplantacije jetre, što su bile prve operacije te vrste u Srbiji.

Pacijenti Saša Milošević (37) i Dragana Đoković Tmušić (28), osjećaju se dobro i danas su napustili bolnicu, a pacijentica je u razgovoru s ministrima rekla da planira postati majka. Istaknula je kako su je u tome ohrabrili i podržali liječnici iz Hrvatske, tvrdeći kako je već puno njihovih pacijentica s transplantiranom jetrom rodilo djecu.

Ministri su Urgentni centar Kliničkog centra Srbije (KCS) posjetili nakon što su potpisali Memorandum o suradnji dviju država u području zdravstva i medicine, koji predviđa suradnju ministarstava na području stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika, transplantacije organa, programa prevencije i ranog otkrivanja karcinoma. Zajednička je ocjena dvoje ministara da će podizanje zdravstvene zaštite građana Srbije i Hrvatske značiti i napredak na području zdravstva u cijeloj regiji.

Program transplantacije jetre u beogradskom Urgentnom centru tek je na početku, a dvije intervencije obavljene su tako brzo zahvaljujući upravo suradnji liječnika zagrebačke klinike Merkur i njihovih beogradskih kolega, kazali su ministri.

Ostojić je čestitao liječnicima i medicinskim sestrama Urgentnog centra na dobro obavljenom poslu, ocijenivši "vrlo važnim to što su u roku od desetak dana s kolegama iz Hrvatske obavili dvije tranplantacije".

>>
Bjelovarski liječnik uhićen zbog nesavjesnog liječenja: 'To je bolnica slučaj'

“Danas pacijenti s presađenim organima imaju sjajnu kvalitetu života. Ovo dvoje pacijenta se pridružilo skupini od milijun pacijenata širom svijeta koji normalno žive i rade s transplantiranim organima”, naglasio je hrvatski ministar, napomenuvši da se organiziranost zdravstva u jednoj državi ogleda kroz službe hitne medicinske pomoći, razvijenost i organiziranost programa transplantacije organa te kroz odnos prema pacijentima.

Ravnatelj Urgentnog centra Zlatibor Lončar najavio je da će liječnici iz Hrvatske i Srbije nastaviti suradnju i formirati zajednički tim za transplantaciju koji će raditi na razvoju tog programa u zemljama regije, prije svega u BiH i Makedoniji.

U Kliničkom centru Srbije transplantaciju jetre čeka 40 do 50 pacijenata.

Svjetska zdravstvena organizacija Hrvatsku je proglasila Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantacije organa (RHDC) u sklopu Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe (SEEHN). Time je Hrvatska preuzela obvezu stalne suradnje i podrške na putu razvoja i unapređenja transplantacijskih programa zemalja jugoistočne Europe.

Zagrebačka klinika “Merkur” potpisala je 10. lipnja u Beogradu ugovor o suradnji s Urgentnim centrom Kliničkog centra Srbije u programu razvoja transplantacije jetre, koji obuhvaća usavršavanje srbijanskih liječnika u toj zagrebačkoj klinici, ali i dolazak kirurga iz Merkura, koji će s beogradskim kolegama raditi prve transplantacije jetre u Urgentnom centru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraživanje Eurostata Izašli podaci o najdugovječnijim stanovnicima Europske unije: Pogledajte gdje se na ljestvici nalaze Hrvati Mileva Simetić Saliji agonija s državljanstvom Priča koja je ganula Hrvatsku: Mileva je dobila bubreg i jetru, operacija je trajala osam sati

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene