Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usporen pad

BDP u drugom tromjesečju pao za 0,7 posto - Vlada RH: 'Ovo je pokazatelj oporavka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljeni su rezultati za bruto domaći proizvod za drugo tromjesečje 2013. godine.

Tromjesečni bruto domaći proizvod za drugo tromjesečje 2013., prema prvoj procjeni, realno je manji za 0,7posto u odnosu na isto tromjesečje 2012., objavio je Državni zavod za statistiku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vladina šestorka Ministri predstavljaju gospodarske trendove Slika nije dostupna Evo što su sve rekli Ministri pozitivno ocijenili rad Vlade u protekle tri godine

Podsejtimo, u prvom je tromjesečju BDP pao za 1,5 posto.

>> HDZ: Raspada se gospodarstvo, proračun, ali i koalicija

>> Eurozona: KRAJ NAJDUŽOJ RECESIJI od Drugog svjetskog rata!

Prema rashodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju 2013. ostvaren je izvozom turističkih usluga, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren uvozom roba.

Prema proizvodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju 2013. ostvaren je u djelatnostima opskrbe električnom energijom i plinom te djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti prerađivačke industrije.

Grčić: 'Osobna potrošnja i investicije su u porastu'

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, komentirao je smanjeni pad BDP-a u drugom tromjesečju. Rekao je kako je 'ovo najbolja stopa u mandatu ove Vlade i pokazatelj oporavka.'

Sve stavke koje čine BDP, ističe Grčić, su narasle. 'Imamo rast investicija, posebno države, to je najbitnije', rekao je ministar. Podaci ukazuju na porast osobne potrošnje, a Vlada se nada da će do kraja godine sanirati industriju.

Grčić napominje kako je osam zemalja Europske unije imalo nižu stopu BDP-a od Hrvatske. Ipak, prerano je reći da je ovo točka preokreta.

'Pomogao je turizam'

Najnoviji podatak o BDP-u komentirao je i ministar turizma Darko Lorencin. 'U smanjenju pada BDP-a u drugom tromjesečju ove godine, veliku su ulogu igrali rezultati u turizmu', rekao je Lorencin.

Vrdoljak: 'Do kraja godine očekujemo rast BDP-a'

'Pet godina traje recesija, uključujući i ovaj kvartal. Ali ovo usporavanje pada BDP-a je pozitivan korak', rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Dodaje kako u sljedećem kvartalu očekuje da BDP dođe do 0, a u posljednjem čak i rast.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene