Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV

Barroso: Hrvatska će što je prije moguće biti 28. članica EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske komisije Jose Barroso ekskluzivno je za Dnevnik Nove TV govorio o ulasku Hrvatske u EU te razlozima svojeg optimizma, vezanim za to pitanje.

Gospodine Barroso, hvala na intervjuu, moje prvo pitanje je je li još moguće da Hrvatska završi pregovore u lipnju? Molim vas, odgovorite mi s da ili ne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Analiziramo prvo izvješće hrvatske Vlade' Fuele: U svibnju ćemo znati više o spremnosti RH Slika nije dostupna Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV 'Pregovore moramo završiti u lipnju ili 2 milijarde eura idu kroz prozor'

Sve ovisi o Hrvatskoj, ne o meni i ne mogu u ovoj fazi govoriti o datumu. Ovo je finalna faza pregovora i zadržimo se na ovom trenutku, fokusirajmo se na sadržaj i Hrvatska će što je prije moguće postati 28. zemlja članica EU. I to je moja poruka građanima Hrvatske. Veselim se Hrvatskoj kao 28. zemlji članici Europske unije.

Očito imate razloge za optimizam. Podijelite ih s nama, jer građani Hrvatske su, rekla bih, pomalo razočarani odnosom Bruxellesa naspram Hrvatske, budite malo konkretniji.

Nema razloga da budete razočarani, mi smo tu da vas podržimo. Pitate me zašto sam optimističan. Ja obično kažem da nisam ni optimist ni pesimist, već sam odlučan. Razlozi moga povjerenja su u činjenici da je Hrvatska napravila impresivan napredak. Mogu vam reći da u posljednjih šest godina od kada sam na čelu Europske komisije nijedna vlada nije napravila više na reformama od ove Vlade. I ja vidim veliku odlučnost ne samo Vlade, već i administracije i društva u cijelosti. I to mi ulijeva povjerenje u uspjeh ovih pregovora.

Da, ali koliko je istinita tvrdnja da sve ovisi samo o Hrvatskoj? U kojoj će mjeri odluka o završetku pregovora s Hrvatskom biti i politička?

Politička je odluka tu, ali želimo da se ispune svi kriteriji. Naravno da je svaka odluka o proširenju i politička, kako od zemalja članica, tako i u ovom slučaju od Hrvatske. Sve zemlje članice podupiru Hrvatsku da postane članica, ali mi moramo vidjeti onaj završni napor da se zaključe poglavlja koja su još otvorena.

Poglavlje 23 je i dalje problem.

Da, upravo poglavlje 23, to je problem koji je još uvijek na stolu. I želim čestitati Hrvatskoj jer je u posljednje vrijeme na borbi protiv korupcije napravila više nego svih proteklih godina. To naglašavam. To je u stvari prava demonstracija koristi od procesa pregovaranja. Ali još treba ispuniti ona mjerila koja su javno dostupna u privremenom izvješću.

Uključujući i poglavlje 8 u kojem je i brodogradnja.

Da, ima još određenih problema i s poglavljem 8, u pravu ste.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene