Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKE OBORINE

Kakvo je stanje na Banovini nakon velikih kiša? Stanovnici kontejnerskog naselja sada su na suhom, ali prijeti nova/stara opasnost

Aktualno Galerija Banovina - 4 Banovina - 4 Foto: DNEVNIK.hr Banovina - 3 Banovina - 3 Foto: DNEVNIK.hr Banovina - 5 Banovina - 5 Foto: DNEVNIK.hr Banovina - 2 Banovina - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Banovina - 1 Galerija 1/5 >>
Vodostaji na Banovini nakon velikih oborina ipak nisu iznenadili. Kontejneri su se pak iznenada popravili sami, ali mogla bi ozbiljno iznenaditi i klizišta.

U ponedjeljak su na sisačkom području pala 22 milimetra kiše i tuče, a količine oborina posljednjih dana, kad ih je po danu bilo i 120 milimetara, do sada su se pojavljivale jednom u sto godina.

Ravnatelj Civilne zaštite RH Damir Trut kaže kako je dobro što je Sava niska i može primiti Kupu koja je brza. A Kupu je primio i eko-etno restoran u Brestu kod Petrinje, čija je terasa poplavljena. Šank je potpuno pod vodom.

Pod vodom su bili i kontejneri, ali više nisu. Aleksandra David iz kontejnerskog naselja Petrinja kaže kako je nekim čudom prestalo curiti, pretpostavljaju da se začepilo.

Najveće klizište, kao ni 25 manjih nisu se nažalost, začepili. 

Laura Radošević, koja živi kod klizišta u Prnjavoru Čuntićkom, Petrinja, kaže kako vidi da se zemlja pomiče. Odmalena zna da je tu sve bilo ravno, a promjene je uočila i 2018. godine.

Geotehničar Davor Ljubičić pojašnjava kako je uočeno da se to područje u rasponu 300 x 200 metara pokreće, kao i svi objekti, a ima ih 11 (u sedam objekata su boravili ljudi).

Na pitanje brine li itko o onom klizištu u Prnjavoru Čuntićkom, da se ne bi ponovila Kostajnica iz 2014. godine, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes odgovara kako su klizišta prijavljena u Fond solidarnosti, a o svemu brine Sisačko-moslavačka županija. Za sada na tim klizištima nema nikakvih aktivnosti.

Pročitajte i ovo Petra Buljan U IŠČEKIVANJU VODENOG VALA ''Banijci bi noćas konačno trebali mirno spavati.'' Barem kada je riječ o obrani od poplava

Pročitajte i ovo Katarina Mihelčić dvodnevne kiše Zbraja se šteta od poplava u Brodu na Kupi: "20 kilometara ceste kao da nije ni postojalo. Do nekih domaćinstava se još ne može"

Jozana Radošević iz Prnjavora Čuntićkog kaže kako su stariji ljudi govorili da potok nikad nije presušio, no jest 2021. godine i ove godine opet, što znači da se nešto događa, pomiče se zemlja.

A kad se nakon kiša pomakla zemlja u Hrvatskoj Kostajnici 2014., srušile su se i kuće. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene