459113
459113
459113
459113
459113

BANDIĆ U VELIKIM PROBLEMIMA Za proračun glasalo tek 18 zastupnika Gradske skupštine

  • , 01.12.2016., 22:23
  • Autor:
  • komentara

Iz SDP-a i HNS-a kazali su kako proračun neće podržati ni u drugom čitanju, što Grad Zagreb dovodi na korak od toga da vlast preuzme Vladin povjerenik.

 
 
 
 
Gradska skupština Zagreba (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Gradska skupština Zagreba (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na sjednici u četvrtak većinom glasova - 18 za, 12 protiv i 16 suzdržanih - odbili su prijedlog gradskog proračuna za 2017. u prvom čitanju što se i očekivalo jer su to i prije rasprave najavili novinarima.

Prijedlog zagrebačkog proračuna za 2017. pred gradske zastupnike ponovno će doći na sjednicu 20. prosinca, u drugom čitanju. Tada će zastupnici donijeti odluku hoće li ili ne podržati gradski proračun gradonačelnika Milana Bandića za iduću godinu.

Gradski zastupnik SDP-a Dominik Etlinger istaknuo je da proračun nije razvojan, već je postizborni i predizborni. "Postizborni zato što su završili izbori prošle godine, na kojima je Bandić dijelio novac Zagrepčana po Hrvatskoj, a predizborni zato što isto to planira raditi sada za šest mjeseci na lokalnim izborima. Mi takav prijedlog ne možemo podržati."

Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) istaknuo je kako ne vidi nijedan razlog da bi se izazvala kriza upravljanja u Gradu ako se odbije gradski proračun. Objasnio je da će, ako gradski zastupnici ne usvoje proračun na skupštinskoj sjednici 20. prosinca, sazvati novu sjednicu u roku od osam dana od zadnje sjednice, a gradonačelnik će dati prijedlog odluke o privremenom financiranju.

"Ako se ta odluka usvoji, do kraja ožujka se mora usvojiti proračun. Ako se ne usvoji, tada Vlada imenuje povjerenika", istaknuo je Mikulić.

Na pitanje je li - ako HDZ ne podupre proračun - spreman da, kao predsjednik Gradske skupštine, Bandiću da još tri mjeseca da tijekom privremenog financiranja ponovno predloži proračun ili bi odmah išao na to da Vlada imenuje povjerenika, Mikulić je odgovorio kako ne može govoriti u ime 51 zastupnika, ali će za nekoliko dana moći reći stajalište HDZ-a jer se danas o tome ne odlučuje.

"Ako ne prođe proračun 20. prosinca, onda ću zasigurno sazvati Gradsku skupštinu jer pretpostavljam da će gradonačelnik ići sa zahtjevom za privremenim financiranjem. Što će on u tom zahtjevu napisati i kako će to izgledati, to ćemo vidjeti. A kad to dobijemo, nakon toga vam mogu reći koji će biti naš konačni stav", rekao je.

A na pitanje je li realno da Grad Zagreb dobije povjerenika, Mikulić je odgovorio kako je to svakako jedna od mogućnosti.

O prijedlogu proračuna koji se pred gradskim zastupnicima našao u četvrtak u prvom čitanju, Mikulić kaže da taj proračun nije na razini na kojoj bi trebao biti. "Bio je sedam milijarda, prijedlog je sada sedam milijarda i 300 milijuna kuna. Taj prijedlog je došao isključivo od gradonačelnika i predstavnika njegove nezavisne liste", rekao je te dodao kako se ni s jednim klubom nije konzultirao oko prijedloga proračuna. Mikulić misli da je do 20. prosinca malo vremena da se proračun pretvori u nešto što bi trebao biti tzv. "razvojni proračun" Grada Zagreba.

Gradski zastupnik SDP-a Dominik Etlinger istaknuo je kako SDP-ovi gradski zastupnici proračun niti jednom nisu podržali u ovom mandatu jer smatraju da se Grad Zagreb vodi u lošem smjeru i ne mogu podržavati lošu politiku Milana Bandića. "Smatramo da je Bandićeva politika štetna, da on donosi odluke koje su suprotne željama, interesima i potrebama građana. Tako da nećemo podržati proračun", poručio je Etlinger.

"Prijedlog proračuna niti je ambiciozan, niti je kvalitetno napravljen"

Istaknuo je da proračun nije razvojan, već je postizborni i predizborni. "Postizborni zato što su završili izbori prošle godine, na kojima je Bandić dijelio novac Zagrepčana po Hrvatskoj, a predizborni zato što isto to planira raditi sada za šest mjeseci na lokalnim izborima. Mi takav prijedlog ne možemo podržati", poručio je Etlinger.

Gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak najavio je da HNS ni u drugom čitanju neće podržati prijedlog gradskog proračuna za 2017. Stojak je objasnio da taj prijedlog proračuna nije ambiciozan niti je kvalitetno napravljen.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić istaknuo je kako je proračun povećan za oko 155 milijuna kuna u odnosu na planirani za 2016. i sada iznosi sedam milijardi i 300 milijuna kuna, bez proračunskih korisnika koji sudjeluju s još dodatnih milijardu i 800 milijuna kuna. Tako, kad se to zbroji, dobije se nešto više od devet milijardi kuna, istaknuo je pročelnik Kojić.

Rekao je kako je proračun za 2017. napravljen bez smjernica o ekonomskoj i fiskalnoj politici Hrvatske koje su tek ovih dana prihvaćene na Vladi pod pretpostavkom ne mijenjanja zakona koji su predloženi Hrvatskom saboru. Objasnio je da su tako učinili jer promjene zakona uzrokuju smanjenje prihoda jedinicama lokalne i regionalne samouprave pa tako i Gradu Zagrebu u visini od 650 do 750 milijuna kuna, a nemoguće je, kaže, zamisliti da im se ne osiguraju mjere kompenzacije kojima bi se taj negativan učinak amortizirao.

Poručio je da država mora naći načina kako kompenzirati taj negativan učinak te dodao da su zato proračun radili "kao da će taj čin biti i učinjen". Kojić kaže kako je dobro što porezna reforma uvodi reda, ali je činjenica da ona i smanjuje prihode jedinicama lokalne i regionalne samouprave. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se