Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o umjetnoj oplodnji

'Da je po Milinoviću moje Petre ne bi bilo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljutiti zbog prijedloga zakona o medicinskoj oplodnji, članovi udruge RODA simbolično su u Zagrebu otpuhivali balone od sapunice, za djecu začetu potpomognutom oplodnjom koja se zbog ovog zakona nikada neće roditi, ali i svih onih koji neće ispuniti svoj san o roditeljstvu.

Kritizirali su Ministarstvo zdravstva jer je odbacilo sugestije struke i pacijenata. Zakonom je ograničeno pravo na oplodnju na samo tri jajne stanice po čemu smo jedini u Europi. Smatraju da će parovi, koji si to budu mogli priuštiti, biti primorani odlaziti u inozemstvo. Također upozoravaju da je ovim zakonom posebno ugroženo zdravlje žene. 'Užasno je teško nakon svakog neuspjeha ne gubiti nadu i krenuti ponovo, znači skupiti snagu. I sad kad još imate državu koja vam to onemogućava, osjećate se kao građani desetog reda', rekla je Ivona Pičman.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora" Ilustracija Zakon opasnih namjera HND protiv lex AP: "Intencija ovog zakona jest da se sakriju različite otimačine javnog novca i hajdučija"

>> 'Kad srce kaže dijete, ne kaže Hrvatska'

>> 'Bojimo se da ćemo sada morati dati nešto ispod stola'

'Naš prijedlog je da se ovaj zakon ne donese. Ovo je jedan od najkonzervativnijih i najrestriktivnijih, najradikalnijih zakona u Europi', rekla je Ksenija Puškarić. 'Da je meni nešto tako bilo mislim da Petre ne bi bilo s obzirom na sve ovo što ide uz to', rekla je Jadranka Stanić. Petra je svoje roditelje razveselila nakon pet godina neprestanih pokušaja. Puhanjem balona sada i ona daje podršku ostalima.

I oni kojima je oplodnja uspjela, ali i oni koji se svome djetetu tek nadaju novi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji smatraju promašajem. U želji za roditeljstvom mnogi će biti prisiljeni otići u inozemstvo, no rijetki će to i ostvariti. 'U situaciji krize i gubitaka posla, ljudi neće biti u prilici niti dobiti kredit da odu u inozemstvo, pa mislim da su im šanse stvarno svedene na nulu stvarno', rekla je Sanja Malec.

Podržavate li ovaj prosvjed Udruge RODA?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene