Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrabrost za Hrvatsku

Baku Rozu nakon 20 godina nazvao srpski pilot kojeg je bila zarobila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
78-godišnja Roza Miletić tijekom Domovinakog rata je u Gorskom kotaru zarobila srpskog vojnika čiji je MiG-21 R srušila hrvatska protuzuračna obrana. Pilot ju je nazvao nakon 20 godina da joj kaže hvala.

Pilotu je avion srušen u studenom 1991., a on se spasio katapultiranjem. No, kako se spustio u šumu zapeo je za krošnju i u padu ozlijedio nogu. Ostao je i bez oružja.

Pročitajte i ovo Ukrajina objavila prve snimke američkog tenka Abrams u akciji Abrams na prvoj crti bojišta VIDEO Ukrajina objavila prve snimke moćnog tenka u akciji: "Seciramo Ruse i njihovu opremu" Ilustracija Izvijestilo Ministarstvo branitelja Identificirano još šest osoba nestalih u Domovinskom ratu: "Obitelji će imati mjesto na kojem mogu zapaliti svijeću svojim najmilijima"

Eksploziju je čula Roza Miletić, pripadnica slunjskog bataljuna 110. karlovačke brigade i mještanka sela Kamenice. Ispričala je za Večernji list kako je svom snagom potrčala prema pilotu i viknula našim vojnicima da prestanu pucati. S pilotom je razgovarala o njegovoj ženi i djeci te se sažalila nad njim i dala mu kave i konjaka da se oporavi. Pitala ga je i kako je na njih mogao bacati bombe i granate, na što joj je on odgovorio da ih je bacao na vojne objekte.

Kada se počelo pričati da bi pilota trebalo likvidirati Roza to nije htjela ni čuti. 'Povikala sam da je pilot moj zarobljenik i kako ne dam da ga ubiju. Sjetila sam se svog oca kojeg su partizani zarobili i ubili', ispričala je Roza. 'Slušali su mene momci, nitko ga nije ni taknuo. I njega je neka majka rodila. Priveli su ga, a poslije i razmijenili. Drago mi je što se javio nakon tolikih godina, ja nikoga ne mrzim, dao mu Bog zdravlja', dodala je.

U filmiću koji je objavljen prije nekoliko godina na YouTubeu baka Roza je ispričala i kako je pomogla u tjeranju neprijateljskog tenka, što stoji u u naslovu knjige koja je o njoj napisana - 'Žena koja je zarobila neprijateljski tenk'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene