Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće DORH-a

'Da u RH funkcionira trodioba vlasti, Bajića bi razriješili, a policija bi ga uhitila'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladen Bajić još je prošli tjedan trebao stati pred saborske zastupnike i izložiti izvješće o radu DORH-a iz 2011. godine, no na red je došao tek danas.

Mladen Bajić danas je konačno stao pred saborske zastupnike i predstavlja izvješće o radu Državnih odvjetništava u 2011. godini. U tom izvješću stoji kako su državna odvjetništva lani zaprimila 90.631 kaznenu prijavu, što je za 3,1 posto više nego godinu ranije.

Pročitajte i ovo Fotograija uoči konstituiranja Sabora uoči sjednice sabora Kakva fotka: Na njoj su svi (iako ih možda nećete prepoznati), samo njega nema Konstituirajuca sjednica Sabora - 1 151 zastupnik Ovo su svi zastupnici u 11. sazivu Hrvatskog sabora

Bilježi se porast kaznenih prijava protiv nepoznatih počinitelja (za 11,1 posto), maloljetnih osoba (3,8 posto), mlađih punoljetnih osoba (1,5 posto) i protiv pravnih osoba (17 posto). Bajićevi su ljudi u prošloj godini zamrznuli više od 255,5 milijuna kuna vrijedne imovine pojedinaca

>> Bajićevo izvješće: Prošle godine zamrznuto 255,5 milijuna kuna imovine

Bajić je zastupnicima rekao kako je ovo izvješće napravljeno sukladno članku 40. Zakona o Državnom odvjetništvu, te kako sadrži podatke o stanju i kretanju kriminaliteta prijavljenog Državnom odvjetništvu.

Prije iznošenja osnovnih podataka Bajić je ukazao na ulogu državnog odvjetništva. 'Temeljna obveza državnog odvjetništva je progon počinitelja kaznenih dijela. Radi kao tijelo progona, a ne tijelo otkrivanja', kazao je Bajić te dodao kako DORH vrši pravne radnje radi zaštite imovine RH, ali ne skrbi i ne može skrbiti o državnoj imovini i njome raspolagati.

Bajić je naglasio kako Državno odvjetništvo više nije pasivni subjekt, nego i sami provode istrage. Obznanio je i kako u DORH-u trenutno radi 1646 osoba od čega je 617 državnih odvjetnika, te njihovih zamjenika i savjetnika. Naglasio je kako je cilj rada DORH-a biti što transparentniji prema javnosti.

Kao negativan moment u izvješću, glavni državni odvjetnik je istaknuo povećanje broja nepoznatih počinitelja za 11,1 posto. Porastao je broj i maloljetnih počinitelja (3,8 posto), mlađih punoljetnih osoba (1,5 posto) i protiv pravnih osoba (17 posto). Do pada prijava došlo je samo u odnosu na odrasle osobe, uzrok čega u tužiteljstvu vide u povećanju broja prijava protiv nepoznatih osoba.

>> EKSKLUZIVNO Bajić: Akcija na Medicini prije dva-tri tjedna probijena!

Bajić je izvijestio i o broju naloga za prisluškivanje pojedinaca za koje kaže da ih je znatno manje od prijašnjih godina. Podneseno je 728 naloga i to uglavnom za dilere opojnih droga kojima se nisu u pitanje dovodila temeljna ljudska prava. Rezultati prisluškivanja bili su uspješni korišteni su u kaznenim postupcima.

Glavni državni odvjetnik osvrnuo se i na optužbe o curenju informacija u DORH-a. 'Svi upiru prstom u DORH što se tiče curenja informacija, no je li to baš tako? Ako razmislimo o tome tko je sve dio postupka situacija će biti jasnija. Svi sudionici postupka imaju dostupnost cijelom spisu i time mogu raspolagati kao i DORH', rekao je Bajić i dodao kako unatoč njihovom radu i radu policije nisu otkrili odakle cure informacije. Smatra kako bi u zakonu o kaznenom postupku trebala biti neka odredba kojom će se zabraniti objava zaštićenih informacija.

Dodajmo kako Bajićevo izvješće na red dolazi u jeku afere Anatomija, koja je rezultirala privođenjem 12 osoba koje se dovodi u sumnju s prodavanjem ispita na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 12 osumnjičenih 5 je osoba zadržano u istražnom pritvoru kako ne bi utjecali na svjedoke. Napomenimo kako su među uhićenima i suprug te sin Bajićeve zamjenice Višnje Lončar o čijoj će sudbini Bajić odlučiti ovaj tjedan.

Akcija na Medicinskom fakultet umalo je propala zbog curenja informacija, iz DORH-a, no to se u izvješću ne spominje.

Za raspravu o izvješću prvi se javio Peđa Grbin u ime kluba SDP-a koji je 'pozdravio predan požrtvovan rad DORH-a' te je u ime SDP-a podržao izvješće te kazao kako podupiru sveukupni rad DORH-a.

Kritičniji su bili Dragutin Lesar (Laburisti) i posebno HDSSB-ov  Dražen Đurović koji je rekao kako DORH bira koji će se slučaj procesuirati, te da se nekog slučaja primaju 'tek kad i kumice na placu o tome rasprave'. 'Deseci milijardi neplaćenih davanja državi, tisuće upropaštavanih poduzeća, tisuće fikus tvrtki koje su se koristile za isisavanje novca', rekao je Đurović i dodao kako u Hrvatskoj ne smije biti svetih krava. Podsjetio je i na skandal na medicinkom fakultetu kojeg je nazvao 'paradom i cirkusom za javnost'. 'Tko je to tko je radio s doktorom Ivom i njegovom nasljednicom? Tko je to koga je SDP donedavno htio smijeniti, a sad ga žele zadržati?', pitao se Đurović.

'Da u Hrvatskoj funkcionira trodioba vlasti, Sabor bi vas zbog svega toga razriješio, a po izlasku iz zgrade policija bi vas uhitila', poručio je Đurović Bajiću. Na kraju je naglasio kako HDSSB neće sudjelovati u 'ovoj farsi od glasovanja' te da glavni državni odvjetnik 'nema prolaznu ocjenu'.

Prolaznu mu je ocjenu opak dao Vladimir Šeks u ime Hrvatske demokratske zajednice. ''Državno odvjetništvo ispunilo je sve antikorupcijske mjere i time je DORH polučio snažan doprinos ulaska Hrvatske u EU', rekao je Šeks.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene