Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Video: Snimke požara na turskom brodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na moru pred Rovinjem i dalje traje drama. Veliki turski brod i dalje gori, prijeti mu potonuće, a obali Istre i Jadranu opasnost od nezapamćene ekološke katastrofe. Istra je u stanju pripravnosti, a od vrućine brod se počeo savijati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izlivena nafta ugrožava okoliš VIDEO: Najveća ekološka katastrofa u Australiji Slika nije dostupna Hrvatska traži 30 milijuna eura zbog havarije na Jadranu!

'U ovom trenutku nema realne opasnosti od eksplozije, jer je veći dio tereta broda već izgorio. Ipak još je uvijek moguća ekološka katastrofa i cijelu noć hladit ćemo oplatu broda kako bismo smanjili tu mogućnost. No za sada je situacija pod nadzorom', rekao je u '10 do 8' državni tajnik za more, Branko Bačić.

Brod, koji još uvijek gori, nije usidren. Prepušten je strujama i vjetru, što u ovakvoj situaciji predstavlja veliki problem.

>> Nove video snimke havarije na Jadranu: Gorući brod se od vrućine počeo savijati

'Ono što smo očekivali, ili bismo očekivali, u ovakvoj situaciji je da zapovjednik prije napuštanja usidri brod. Tako ne bi bio prepušten strujama i vjetru, pa bi bilo znatno lakše upravljati situacijom', istaknuo je Bačić.

Piršić: Da je ovo bio tanker mogli bi dugo zaboraviti na turizam 'Sva aktivnost danas bila je usmjerena tome da se ne dopusti potonuće, da se brod ne pregrije. U tome smo za sada uspjeli, onečišćenja nema i sada nastavljamo s poslom', kaže Dino Kozlevac, županijski vatrogasni zapovjednik. 

U Puli su i pripadnici tvrtke iz Nizozemske specijalizirani za gašenje požara na brodovima, koje su angažirali brodovlasnici. Radi se o djelatnicima tvrtke koja je sudjelovala i u pokušaju spašavanja ruske nuklearne podmornice Kursk.

'Njihov je zadatak pomoći u rješavanju ovog slučaja jer je riječ o tvrtki specijaliziranoj za gašenje požara na brodovima. Oni će još noćas helikpoterom biti spušteni na brod. Tamo će istražiti situaciju uz našu pomoć. Pokušat ćemo ustanoviti kada ćemo moći brod odvući što dalje odavde, prema jednoj od tzv. 'luka spasa'. Radi se o ljudima koji su uvježbani za ovakve opasne situacije', kaže Kozlevac.

U Puli je formiran županijski Eko-stožer.

'Mi smo u stanju pripravnosti. Imamo 200 ljudi koji su spremni na akciju dođe li do onečišćenja mora. Postavit ćemo ekološke brane. Istra je spremna, a pomoć nam nude i Talijani i Slovenci. Pomoć ćemo prihvatiti ako nam bude trebala. Nadamo se da ipak neće doći do curenja iz broda', kaže Ivan Nino Jakovčić, istarski župan.

'Ako dođe do eksplozije, s obzirom na poziciju broda, prema procjenama ne bi trebalo biti ugroženo stanovništvo. Ipak ugroženo je more i obala. Na žalost za sada možemo reći samo to da brod pluta, ali ipak prema otvorenom moru. Nadamo se da ćemo imati sreće', kaže Jakovčić.

Najveći strah i dalje predstavlja mogućnost eksplozije Kada situacija na brodu dođe do faze za moguće teglenje, brod će biti odvučen u jednu od tzv. luka spasa, kojih je, kaže Kozlevac u Istri tridesetak.

'O položaju broda ovisi u koju će luku biti odvezen. U ovom  trenutku razmatramo nekoliko mogućnosti gdje ga privezati', kaže Bačić.

No Vjeran Piršić predsjednik Udruge Eko Kvarner tvrdi kako nijedna od hrvatskih 'luka spasa' nema adekvatnu opremu za ovakve situacije. Tvrdi također kako je brod bio okružen talijanskim ribaricama, te da je do njega prvo došla venecijanska služba sigurnosti. 

Župan Jakovčić demantira te informacije.

'Naprosto nitko iz Italije u ovom trenutku nije reagirao na takav način. Istina je da je sve krenulo iz područja ZERP-a, ali sada je brod u hrvatskim teritorijalnim vodama i naš je problem, ali i Jadranski, tako da ćemo prihvatiti svu pomoć koja nam bude potrebna', kaže Jakovčić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene