Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Živa istina

Babina Greda raspisala natječaj za grobara, nevjerojatno kakvi se testovi polažu za to radno mjesto

Testiranje za grobare (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Testiranje za grobare (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Testiranje za grobare (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Testiranje za grobare (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Testiranje za grobare (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Testiranje za grobare (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Testiranje za grobare (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Hrvatska je zemlja apsurda i birokracije. I dok, primjerice, u Slunju vodoinstalater može obavljati dužnost ravnatelja knjižnice, u Dubrovniku kuharica kave mora poznavati povijest grada, a u Babinoj Gredi ne mogu zaposliti grobara dok ne provjere njegovo poznavanje čak nekoliko hrvatskih zakona. Da apsurd bude veći - za zanimanje grobara dovoljna je samo osnovna škola.

Antun Lešić (65) mirovinu je zaradio na babogredskom groblju. Na vječni je počinak ispratio 1800 sumještana. "Ne može uzeti slobodno sedam dana, a da ga nema tko zamijeniti. Vjenčanje se može odgoditi, ali sahrana ne može", istaknuo je Lešić.

Pročitajte i ovo Ilustracija balistički projektil Bulava Rusija ispalila interkontinentalnu raketu s nuklearne podmornice: "Nakon ovoga ćemo donijeti odluke" Ilustracija Proricanje sudbine Poslodavci krenuli dalje od životopisa: Za odluku o zapošljavanju potrebna je i potvrda gatara i feng shui majstora

Nakon njegova umirovljenja općina je raspisala natječaj za novoga grobara. Od kandidata se traži poznavanje hrpe zakonskih propisa. "Sve je provedeno u skladu sa zakonom. Zakon propisuje testiranje. To su bila četiri zakona - primjerice Zakon o komunalnom gospodarstvu, Statut općine, Zakon o grobljima", rekao je Boris Bauković iz Babine Grede.

Kada je Dan općine te koliko općina ima vijećnika - samo su neka od pitanja u testu koji su morali riješiti kandidati za grobara. "Test je bio meni dosta polagan. Imao sam polovično rješenje i to je bilo dosta za prolaz. Pitanja su bila u okviru lokalne samouprave. Kako izgleda općinska zastava, to je jedno od najlakših pitanja. Bilo je još nekih vezano za Zakon o grobljima, što se tiče posla koji ću ja, nadam se, raditi", rekao je Nedjeljko Blažanović, kandidat za grobara.

Zna li iskopati grobno mjesto, Nedjeljka nitko u testu nije pitao. Tajnama zanata podučio ga je stari grobar Antun. "On je bio nešto bolestan, išao je na bolovanje. Od nas nekih šest muških koji su bili nitko nije htio ni čut ni približit se groblju. Ja sam tako iz neke znatiželje otišao i vidio sam da to nije strašno za mene", dodaje Blažević.

Strašno je to što je državna i lokalna administracija zatrpana procedurama. Dok oni ispisuju, raspisuju, testiraju, odlučuju - život prolazi i ljudi umiru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene