Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo pravosuđa

'Ne štitimo ubojice, nego želimo principijelni i pravedni pristup'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt izjavila je kako u vezi s tzv. lex Perkovićem Ministarstvo pravosuđa ostaje principijelno kod želje da Hrvatska kao članica EU ima jednak tretman, da pravila za sve članice budu ista.

Smatramo da postoji prostor da se o jednakom tretmanu dogovaramo, rekla je zamjenica ministra pravosuđa. Taj tretman se odnosi na preuzimanje obveza koje proizlaze iz okvirne odluke o izručenju s obzirom da smo je mi preuzeli tako kao što su je preuzele i neke druge europske zemlje, s vremenskim ograničenjem, rekla je Artuković Kunšt.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gledišta su usklađena Pusić: Bit ću sretna ako nam 'lex Perković' bude najgora poteškoća Slika nije dostupna Večeras u 19:15 Ministar pravosuđa Orsat Miljenić gost Dnevnika Nove TV

>> 'Mi samo vodimo računa da se provode europski zakoni'

Na upit da komentira tvrdnje koje dolaze iz EK da Hrvatska štiti kriminalce i ubojice, Artuković Kunšt je rekla kako pravnici ne govore u tim kategorijama. 'Ne štitimo ubojice nego mi djelatnici ministarstva i vlade u cjelini želimo principijelni i pravedni pristup. Želimo uspostaviti pravila jednaka za sve, ako je to moguće', odgovorila je.

Istaknula je da je jednak tretman za sve članice bit EU. Ako ima iznimaka, one trebaju biti ili barem unaprijed poznate ili racionalnim pravnim razlozima obrazložene. Moramo ustrajati na tome da barem dobijemo objašnjenje zašto se postupanje od jednih zahtjeva na jedan način, a od drugih na drugi, kazala je zamjenica ministra pravosuđa u Rijeci gdje je bila na otkrivanju spomen ploča mađarskom kraljevskom javnom bilježniku iz Rijeke Oszkaru Charmantu .

Na pitanje hoće li zbog slučaja lex Perković ispaštati koalicija na vlasti, Artuković Kunšt je izrazila uvjerenje da neće. Pitanje odnosa u vezi s jednakim pristupanjem prema svim europskim članicama je nešto što nadilazi političku razinu, to je zapravo pravna razina, rekla je Artuković Kunšt. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene