Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljivi darovi

Arhiv na Pantovčaku svašta skriva: Bivša šefica protokola otkriva koji je neobični poklon dobio jedan naš predsjednik

Aktualno Galerija Tina Todtling, bivša šefica protokola Tina Todtling, bivša šefica protokola Foto: DNEVNIK.hr Darovi predsjednika - 6 Darovi predsjednika - 6 Foto: DNEVNIK.hr Darovi predsjednika - 5 Darovi predsjednika - 5 Foto: DNEVNIK.hr Darovi predsjednika - 4 Darovi predsjednika - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Darovi predsjednika - 3 Galerija 1/8 >>
Svijet obilaze snimke darova bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka u Zimbabveu. Nije to jedini neobični dar koji je primio neki visoki dužnosnik. Darovi koje su primili hrvatski predsjednici čuvaju se u arhivu na Pantovčaku. Zanimljive primjere darova donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak.

Lopte, sopile, dresovi, makete i kravate. Sve su to darovi koji idu iz ruke ili u ruke predsjednicima država.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kineskom premijeru Li Keqiangi poklonio je službenu loptu kojom igra hrvatska košarkaška reprezentacija.

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić od halubajskih zvončara primio je originalne sopile.

Papa Franjo od bivše hrvatske predsjednike Kolinde Grabar-Kitarović dobio je dres na kojem je ispisano Papa Franjo.

''Meni su najdraže bile makete brodova, dobio sam sigurno 50-ak tih brodova. Razne makete, nešto sam dao u institucije koje se bave brodovima, nešto sam poklonio i zainteresiranima, vrlo sam ih malo zadržao. Bilo je vrlo skupih, ali nešto je ostalo i kod mene'', kazao je Stjepan Mesić.

Bivša šefica protokola Tina Todtling prisjetila se jedne zanimljivosti: ''Čini mi se da je jedan naš predsjednik dobio baš veliku količinu meda jednom davno iz jedne države.''

Poklanjali su se i električni bicikli, replike svirala najstarijih lepoglavskih orgulja, a najčešće autohtoni hrvatski proizvodi koji su predsjednicima očito jako fini.

''Jedan predsjednik bio je oduševljen naoko jednostavnim poklonom - košarom punom hrvatskih prehrambenih proizvoda, od sireva, kulena, vina... Svega što Hrvatska ima, a hvala Bogu ima'', istaknula je Todtling.

Napominje da ima i pravila. Naime, države moraju voditi računa o vjerskim i kulturnim običajima zemlje koju darivaju, kao i o iznosu: ''Postoje li ograničenja u tim državama u koje idete, kao i vrijednost u kojoj smijete darivati državnike", kaže Todtling.

Tako ni predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nije odbio bizarnog prepariranog lava, a zauzvrat je lideru Zimbabvea Emmersonu Mnangagwi poklonio traktor za njegovu parcelu.

Ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik darovao je pozlaćenu 300 godina staru ikonu koja je čudnim putevima dospjela u njegove ruke. Ikona je vrlo brzo vraćena.

Godine 2019. predsjednik Srbije Aleksandar Vučić darovao je ruskom predsjednik Vladimiru Putinu tromjesečno štene šarplaninca po imenu Paša. I to je treći pas kojeg je Putin dobio kao poklon od drugih državnika.

I hrvatski su predsjednici na dar dobivali domaće, ali i divlje životinje.

''U vrijeme kad sam ja došao bio je veliki fond životinja - jelena, košuta, srna na Brijunima'', otkrio je Mesić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako je dobio nadimak Banožić htio pokloniti kiticu jaglaca Gabrijeli Žalac, njezin suprug to nije dobro podnio

Pročitajte i ovo Sastaju se Zoran Milanović i papa Franjo - 4 NAKON SASTANKA S PAPOM Milanović o koroni i mjerama: "Imam problem s tim mahnitanjem bez argumenata. Cijepljenje je čin milosti prema samome sebi"

''Ovo je Misal kneza Novaka, hrvatska povijesna baština, i u tom smislu mi je posebna čast i zadovoljstvo'', kazao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović poklanjajući ga papi Franji, a kakve je darove razmijenio sa slovenskom kolegicom Natašom Pirc Musar, još ne otkriva. No dosad se oko darova, za razliku od verbalnih istupa, nije našao na udaru kritika.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene