Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mentalni komunist'

Aralica predstavio knjigu o komunizmu, glavni lik Stipe Mesić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Književnik Ivan Aralica napisao je novu knjigu, ovoga puta 'roman bez ključa'. Zove se 'Mentalni komunist', a progovara o komunističkom mentalitetu kroz lik nekadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

Knjiga "Mentalni komunist" akademika Ivana Aralice, u kojoj autor kroz lik bivšeg predsjednika Stjepana Mesića progovara o komunističkom mentalitetu "koji je preživio i nakon što je sistem nestao", predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika.

Društveni sistemi mijenjaju se preko noći, ali mentalitet traje stoljećima, nasljedan je i neće se moći tako lako izbrisati, rekao je Aralica na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljena njegova nova knjiga objavljena prije tjedan dana.

Pročitajte i ovo Badnjak u Kini Upravljanje utjecajem U komunističkoj velesili naveliko se slavi Božić, ali u nekim dijelovima jedno ne dolazi u obzir: "Suzdržite se!" Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH Knjiga bivšeg predsjednika Mesić u memoarima piše o Tuđmanu i Šušku na način koji se neće svidjeti svima: "To je obračun s devijacijama bivšeg režima"

>> Mesić: Euforija oko presude generalima je pretjerana

Aralica je proteklih godina objavio nekoliko romana s ključem, "Ambra", "Fukara", "Svetinka", "Puž" u kojima je pisao o istoj temi, a iako su pravi identiteti protagonista bili zamijenjeni pseudonimima došlo je do reakcija u kojima su Araličini romani nazvani "političkim pamfletima".

Sukobio se s Mesićem protiv kojega kao čovjeka, ustvrdio je Aralica, nema ništa, i da se on sam nije prepoznao, njegovo ime niti sada ne bi spominjao. Najjednostavnije je reći da je to moj obračun s Mesićem, no kako je tu i niz drugih osoba u naslov sam stavio sam problem, rekao je.

A problem je, napominje Aralica, u mentalitetu komunizma, sistema nastalog na mržnji i zavisti, o kojemu je pisao još i tada, u romanima "Okvir za mržnju" i "Psi u trgovištu", u kojemu je "kroz lik Sulejmana zapravo pisao o Titu". S "Ambrom" sam 2000. počeo pisati ciklus o komunističkom mentalitetu na obrascima iz suvremenog života, dodao je.

Za svako djelo Aralica skuplja opsežan materijal, na temelju kojega je nastala i nova knjiga, no kaže da još nije iscrpio temu, nije obradio pojam partijske ćelije kao obrasca današnjeg političkog života, komunističkih rukovodilaca, stranačkih frankcija i komesarstva.

Aralica je ustvrdio da ni devedesetih, u vrijeme kada je blisko surađivao s predsjednikom Franjom Tuđmanom, u politici nije bilo puno drugačije nego danas, no smatra da je bilo više demokratičnosti u profiliranju kadrova. Iako me percipiraju kao da pripadam HDZ-u, nikada nisam bio njegov član, nije me zanimalo napredovanje u hijerarhiji, istaknuo je Aralica, dodavši da mu je bez obzira na sve HDZ i danas najsrodnija stranka jer ima osnivača kojemu duhovno pripada.

Zvonimir Despot, direktor nakladničke kuće "Despot Infinitus" koja je objavila "Mentalnog komunista", izvijestio je da je prva naklada knjige već rasprodana i tiskaju se novi primjerci, ukupno njih više od deset tisuća, no nije nije želio govoriti o broju prodanih primjeraka.

Ta "knjiga bez ključa" izašla je u pravom trenutku, oslobađajućom presudom Gotovini pala je Mesićeva politika zadnjih godina, a roman stavlja 'točku na i' toj politici, ustvrdio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene