Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postoje i alternative

More je ove godine preskupo za Hrvate? "Uvijek apeliramo da se domaćim gostima daje popust barem 20-ak posto"

Aktualno Galerija Hrvati i ljetovanje - 5 Hrvati i ljetovanje - 5 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati i ljetovanje - 4 Hrvati i ljetovanje - 4 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati i ljetovanje - 1 Hrvati i ljetovanje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati i ljetovanje - 3 Hrvati i ljetovanje - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvati i ljetovanje - 2 Galerija 1/5 >>
Hrvati žele ići na more. No hoće li u tome uspjeti i provesti odmor na Jadranu tek ćemo vidjeti jer su cijene - paprene.

Odmor na moru priželjkuju mnogi, no koliko će doista Hrvata na Jadran i stići o vlastitom trošku. Neki će na Jadran otići, ali ne na odmor. "Treba netko i raditi, trebaš imati tri tisuće eura da možeš ići na more", smatra Srećko.

U špici sezone od sredine srpnja cijene smještaja su porasle za 30 posto. Neki ih dižu i neopravdano. Ipak, ima načina kako i tu uštedjeti koji euro.

"Uvijek apeliramo da se domaćim gostima daje popust barem 20-ak posto ili da dođu direktno do vlasnika obiteljskog smještaja i na taj način izbjegnu provizije platformi i agencija", savjetuje predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković.

Ako se uzme za primjer relacija Zagreb - Split za četveročlanu obitelj - u prosjeku put do mora stoji više od 90 eura. Tu su cestarina i gorivo te isti trošak za povratak.

Ako četveročlana obitelj želi ići do otoka, trajekt će stajati 70-ak eura u jednom smjeru. Smještaj bi za deset dana mogli platiti oko tisuću eura. A bez džeparca kad se sve zbroji odmor bi mogao stajati više od 1300 eura. Neki mogu uštedjeti i na smještaju, ali i prijevozu. Trošak je daleko veći za one koji putuju primjerice iz Slavonije.

Pročitajte i ovo Utrka na Pelješkom mostu - 2 Nakon Šengena Hrvatska pomaže turizmu BiH: "Nikome nije namjera da se tu postavljaju bilo kakve barikade"

"Morat ćemo naći neku najpovoljniju opciju, nećemo moći ići po svojim željama baš zbog cijena", priznaje Marko iz Osijeka.

Pročitajte i ovo Dubrovnik - 1 prva četiri mjeseca Objavljeno kakva nam je bila predsezona: Evo odakle je došlo najviše, a odakle najmanje turista

"Naravno, može se do ljetovanja na Jadranu i za manje ako imate osiguran smještaj, kod rodbine ili prijatelja. U suprotnom onima s kontinenta ostaju i alternative", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

Više o cijenama na Jadranu pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene