Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnosti pirotehnike

Apel policije: Budite uzor, poučite djecu, nemojte ih dovoditi u opasnost!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je uputila apel građanima povodom proslave Nove godine i upotrebe pirotehničkih sredstava.

Policija i ove godine očekuje da će građani slaveći Novu godinu biti na raznim organiziranim slavljima, bilo u ugostiteljskim objektima ili gradskim trgovima.

Pročitajte i ovo Ukradeni brak jazavčar nestao u srijedu Ovaj je pas ukraden, traže ga policija i vlasnik: "Vrijedi nekoliko tisuća eura" Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama

'Kako biste izbjegli neželjene posljedice kod upotrebe pirotehničkih sredstava, ne poklanjajte djeci, a ni drugima, nešto od čega bi mogli stradati', stoji u apelu policije. Djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima, ukoliko ih koriste i roditelji, smatra policija. Stoga treba biti uzor djetetu i poučiti ga pravilnomu načinu rukovanja pirotehnikom, kao i njezinim mogućim posljedicama, poručili su iz policije.

Pirotehnička sredstva i oružje čuvajte na djeci nedostupnim mjestima, a djecu upozorite da ne diraju, ne rastavljaju i ne pomiču nepoznate predmete, nego da obavijeste starije osobe ili policiju, ukoliko nađu takve predmete, apelira policija.

>> Oprez s pirotenikom, najčešće su žrtve djeca!

Najčešće su ozljede kod neadekvatnog rukovanja pirotehnikom teške ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama, koje teško oštećuju fnkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

Policija napominje kako je prošle godine teže ozlijeđeno devet osoba, od kojih troje djece, jedan maloljetnik i pet punoljetnih osoba, a nesreće se najčešće dogode ukoliko se konzumirao alkohol.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene