Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izabran na sjednici

Anto Đapić novi predsjednik osječkoga Gradskog vijeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjoj konstituirajućoj sjednici osječkoga Gradskog vijeća (GV) za novoga predsjednika većinom glasova izabran je nezavisni vijećnik Anto Đapić.

Đapićev izbor na javnom glasovanju podupro je 21 vijećnik koalicije SDP-a, HNS-a i HSU-a, zatim HDZ-a, Stranke umirovljenika (SU), Hrvatskih laburista (HL), Nezavisne liste Ante Đapića te kandidacijske liste grupe birača Miroslava Šimića. Protiv je glasovalo 15 vijećnika koalicije HDSSB-Zeleni Hrvatske te HSP-a dr. Ante Starčevića.

Vijećnici HDSSB-a Krešimir Bubalo i Ivica Završki ustvrdili su kako je takav prijedlog dokaz neprincpijelne koalicije SDP-a i HDZ-a, da je Đapić bio predvodnik politike koja je prije nekoliko godina bacila grad na koljena, što istražuju i neke državne institucije, te da onaj tko je na izborima sa svojom listom dobio sedam-osam posto glasova nema legitimitet Osječana za obnašanje te dužnosti.

Pročitajte i ovo Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!"

>> Anto Đapić u drugom krugu izbora za župana podupire kandidata HDZ-a

Anto Đapić rekao je vijećnicima kako je svjestan svoje odgovornosti i mogućih teškoća te da će se tijekom vođenja sjednica truditi zaštititi dostojanstvo svakog vijećnika kada ono bude povrijeđeno. Zahvalio je na 'komplimentima onih koji su glasovali protiv njega' jer je, kako je rekao, takav način komunikacije u demokratskom sustavu dobrodošao, ali 'čovjek mora biti velik u pobjedama i u porazima' i njegova savjest čista.

Za nove potpredsjednike Gradskog vijeća većinom glasova izabrani su Drago Šerić (HSU) i Bruno Zorić (Hrvatski laburisti).

Vijećnici HDSSB-a upozorili su kako zakonske odredbe propisuju da jedno potpredsjedničko mjesto pripada oporbi te da se takvim prijedlogom krše demokratski standardi. Vijećnik HNS-a Zoran Ranđelović odgovorio je kako zakon propisuje da, u pravilu, jedno potpredsjedničko mjesto pripada oporbi, što znači da se može postupiti i drugačije, pa takav prijedlog drži zakonitim.

U novome sazivu Gradskog vijeća od 36 vijećnika 14 ima koalicija HDSSB-Zeleni Hrvatske (ZH), koalicija SDP-HNS-HSU ima osam vijećnika, a koalicija HDZ-HSP AS-SU šest vijećnika. Po tri vijećnika imaju Nezavisna lista Ante Đapića i Hrvatski laburisti (HL), a kandidacijska lista grupe birača Miroslava Šimića dva vijećnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene