Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Snimka koja otkriva kako je atentator napao Fica: Otkriveno što je izgovorio prije nego što je zapucao

Brine ga nereagiranje Vlade

Đapić traži razrješenje pučke pravobraniteljice: "Napada Katoličku Crkvu i govori o povampirenju ustaštva"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (Desno) Anto Đapić ocijenio je u četvrtak kako bi Vlada i Hrvatski sabor trebali pokrenuti proces razrješenja pučke pravobraniteljice Lore Vidović, kojoj zamjera da je kritikama kako državne institucije ne reagiraju na sve prisutniji ustaški revizionizam u Hrvatskoj iskočila iz okvira svoga djelovanja.

Đapić je na konferenciji za novinare u Osijeku rekao kako pravobraniteljica u posljednje vrijeme djeluje na način koji nije dopušten Zakonom o pučkom pravobranitelju, a posebice spornim drži njezinu nedavnu procjenu stanja u Hrvatskoj u kojoj, kaže, iznosi stavove o fašizaciji Hrvatske, povampirenju ustaštva, te napada Katoličku Crkvu u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Lora Vidović, pučka pravobraniteljica Šokantni podaci Ministarstva Pravobraniteljica o tragediji u Andraševcu: ''Pitanje je što bi bilo da su inspektori tamo bili prošli mjesec i provjerili smještaj'' Slika nije dostupna Anonimna prijava policajca DORH oštro odgovorio pravobraniteljici: Javnom objavom anonimne prijave policajca ugrozila je tajnost izvida

Tvrdi da je Lora Vidović u toj analizi nastupila "s krajnje jugoslavenskih i lijevih pozicija" što je, ističe, "politička paradigma koja Hrvatsku drži u mentalnom sklopu kakav je bio od 1945. do 1990. godine".

Đapić smatra kako se ovdje može raditi i o njenom ulasku u političku utakmicu, jer pravobraniteljica sebi daje pravo donositi političke ocjene prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, i to o najosjetljivijim temama hrvatske politike. "Time nanosi ogromnu štetu hrvatskoj državi, jer se u EU uvijek prate stavovi i izvješća pravobranitelja", poručio je.

Brine ga nereagiranje Vlade i Sabora

Brinu ga, kako navodi, nereagiranje Vlade i Hrvatskog sabora, odnosno premijera i predsjednika Sabora koji bi, drži, trebali pokrenuti proces njenog razrješenja. Naime, pučka pravobraniteljica nedavno je u opsežnoj analizi upozorila da relativizacija zločina NDH narušava temeljne vrijednosti Ustava, a izostanak reakcija otvara prostor mržnji.

"Pojave negiranja karaktera NDH i razmjera zločina ustaškog režima, isticanja simbola u javnom prostoru ili korištenje sintagmi kojima se prema njemu izražavaju simpatije, u hrvatskom su društvu toliko učestale da su gotovo prešutno prihvaćene", smatra Vidović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene