Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ankica Prašnjak

U PETAK JE SVE IZGLEDALO IDILIČNO "Što se dogodilo treba pitati pravne stručnjake''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nema dogovora. Ljudima koji nas liječe, čuvaju, obrazuju djecu Vlada je ponudila 150 kuna veću plaću od travnja iduće godine. I još 150 kuna u studenom.

Istodobno, plaće saborskim zastupnicima - zbog porezne reforme - povećat će se i do dvije tisuće kuna. Jer HDZ ne želi izuzeti dužnosnike iz ove mjere. Gotovo cijeli dan trajali su pregovori sindikalista i ministara, ali dogovor nije postignut.

Pročitajte i ovo Paket Vladinih mjera - 4 I mirovine dio mjera Vlada će odigrati posljednju kartu uoči raspuštanja Sabora: Evo što će biti s računima za plin i struju te cijenama proizvoda Nada Lovrić Održan sastanak Sindikati traže isplatu uskrsnica: "100 eura nije nešto što će zaposlenike spasiti, ali će omogućiti da prežive mjesec"

Vladi je upitan sporazum iz 2006., odnosno njegov dodatak iz 2009. kojim je sa sindikatima dogovoreno da osnovica njihove plaće raste sukladno s rastom BDP-a. Sindikati su izračunali da je to milijardu i osamsto milijuna kuna za javnu upravu i državne službenike. Vlada tvrdi da su dijelovi tog sporazuma pravno upitni te nisu pristali potpisati sporazum.

Sudionica sastanka, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara, Ankica Prašnjak bila je gošća Dnevnika Nove TV.

Vlada je tražila do vas da se odreknete ovog sporazuma, a vi ste odbili. Zašto?

Odbili smo zbog toga što je u sporazumu uglavljena cijena rada. Mi se ne možemo odreći cijene rada. Ne možemo učiniti to na tako jednostavan način kako je Vlada mislila. Smatramo da, i naši pravni stručnjaci stoje iza toga, da je taj sporazum valjan i da mi imamo pravo na njega.

To je milijardu i osamsto milijuna kuna. Čak se pojavila informacija da ste vi spremni na određenu vrstu kompromisa, da pristanete na manji iznos?

Naravno, htjeli smo ući u vrstu kompromisa i već smo to učinili u petak. No, preko vikenda se stvar promijenila i danas nas je dočekalo nešto sasvim drugo, jer želimo uskladbu plaća do 2020. To je jedan od kompromisa na koji Vlada nije pristala. Nismo ni mi pristali.

Jeste li iznenađeni s ovom promjenom. U petak je izgledalo da je sve idilično, da je završeno. Što se dogodilo preko vikenda? Je li vas ovo iznenadilo?

Naravno da nas je sve iznenadilo. Vjerujem i naše članove i građane, jer što se dogodilo treba pitati te pravne stručnjake da nam pojasne zašto se to moralo dogoditi danas na takav način.

Što kanite poduzeti? Je li štrajk jedna od opcija?

Štrajk je uvijek zadnja opcija. U srijedu imam razgovore i sastanke sa svojim tijelima, pa ću vidjeti što ćemo dalje činiti.

Ali ne odustajete?

Naravno da ne odustajemo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene