448122
448122
448122
448122
448122

'Svi odlaze... Pojest će nas pacovi i zmije. Svaka druga kuća je prazna, to je katastrofa za hrvatsko selo'

  • , 27.08.2016., 20:06
  • Autor:
  • komentara

U sklopu izbornog bloka Dnevnik Nove TV nastavlja s rubrikom "Jarak u vašem dvorištu".

 
 
 
 
Jarak u vašem dvorištu - Orubica (Video: Dnevnik Nove TV)
Jarak u vašem dvorištu - Orubica (Video: Dnevnik Nove TV)

U novoj reportaži donosimo priču iz Orubice, sela kraj Nove Gradiške. U Orubici živi 746 stanovnika, a u posljednjih 50 godina njihov broj se prepolovio. Selo ima područnu osnovnu školu, od 1. do 4. razreda, a mještani se uglavnom bave poljoprivredom.

'Ja sam '78. godište, mojih godina sam ostao samo ja u selu, s tim da sam ja živio 12 godina u Zagrebu. Najgora stvar za nas mlade, nema posla', rekao je Antonijo Rižić iz mjesta Orubica.

Kaže od zemlje se može živjeti, no nitko ne želi stati u mjestu i raditi na njoj.

'Može se ako ćete raditi od 0 do 24, znači jedine krave u selu su kod moje kuće i najveća farma je moja. Nas je petero, al' nitko tu ne želi ostati', dodao je Rižić.

'Lakše je naći posao u Zagrebu, živjeti u stanu od 30 kvadrata, jer s ovim, teško se živi, a puno se radi. Mi se poljoprivredom uopće ne bavimo. Mladi posebno. Ne želi se nitko time baviti, da s 30 godina smrdi svaki dan, a možeš živjeti i bez štale. Ovo je samo mučenje', kazao je Matej Severović iz Orubice.

'Orubica je imala dosta lađara. Mi smo bili brodarci, po 900 obitelji živjelo je od toga. Sada je to sve uništeno. Moja neka vizija, ja bi imao lješnjake, ili tako neke stvari, ali krave, svinje, em nema računice, em muka. Mladi neće toliko obaveza. I ja želim s obitelji otići na godišnji, tu nema godišnjeg, nema petka, svetka, sve isto', rekao je Vladimir Jakarić iz Orubice.

Goran ima plastenike, bavi se poljoprivredom. Od njegovih trojice sinova, kaže, ni jedan ne želi ostati u selu i baviti se poljoprivredom.

'Jak je trgovački uvozni lobi i mi tu ne možemo puno konkurirati. Mi se borimo, imamo skuplju proizvodnju, a njihove cijene, borba je to. Ja imam tri sina, al' mislim da neće ostat' ni jedan, svi su otišli, selo je prazno. Svi odlaze u Njemačku, u druge države. Pojest će nas pacovi i zmije. Svaka druga kuća je prazna, to je katastrofa za hrvatsko selo. Ne znam ja šta ovi u Vladi misle', rekao je Goran Blažeković iz Orubice.

Ostatak priče pogledajte u video prilogu.

Andrija Jarak posjetit će i mjesto Palešnik pokraj Bjelovara.


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se