Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Andrija Hrgović, Mirkov brat, pobjednik 293. sinjske alke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavodobitnik 293. sinjske alke, viteškog nadmetanja dugog gotovo tri stoljeća je alkar Andrija Hrgović koji je pogotkom u sridu u trećoj utrci završio natjecanje bez pripetavanja.

Andrija Hrgović brat je bivšeg igrača Hajduka Mirka Hrgovića, koji je proteklih dana bio u središtu medijske pozornosti zbog protivljenja Bad Blue Boysa njegovu dolasku u Dinamo.

Pročitajte i ovo Ivan Nasić, tajnik Viteškog alkarskog društva Završila utrka Proglašen slavodobitnik Sinjske alke: "On je najtrofejniji od trenutno aktivnih alkara" Sinj - 1 Očekuje se cijeli državni vrh Napeto pred početak Sinjske alke, Bulj: "Puno bitnije od rukovanja mi je da se riješe problemi grada"

Hrgović, koji je lani osvojio čoju, ukupno je sakupio osam punata, u prvoj utrci dva, a u drugoj i trećoj po tri.

U dosadašnjim natjecanjima najmanje punata, njih pet, zabilježeno je 1979., a najviše 1932. kada je nakon čak sedam pripetavanja ostvareno 16 punata.

Izaslanik predsjednika Stjepana Mesića general Mladen Kruljac predao je pobjedniku Andriji Hrgoviću zlatni prsten i zlatnu plaketu pokrovitelja Alke predsjednika Mesića.

Slavodobitniku je pripala i novčana nagrada od 45 tisuća kuna. On je u tri utrke skupio osam punata, a pogotkom u sridu u trećoj utrci završio je natjecanje bez pripetavanja.

Nakon što je alkarski vojvoda Ivan Čikara natjecanje proglasio otvorenim, s početkom prve utrke počeo je padati jak pljusak, ali nije spriječio alkare u viteškom nadmetanju.

Vojvoda je prije natjecanja pozdravio uzvanike, izaslanika predsjednika Republike koji je pokrovitelj Alke, general pukovnika Mladena Kruljaca, potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, ministre, predstavnike Crkve, među kojima i kardinala Vinka Puljića, predstavnike kulturnih ustanova te gospodarstvenike.

Posebice je pozdravio puk sinjskoga kraja i Hrvatske, iseljenike, branitelje i generale te dosadašnje alkarske vojvode i generala Mirka Norca.

Ustvrdio je kako je Domovinski rat pokazao kako se istinski poštuje, ljubi i voli ono što je sveto - domovina i obitelj, ali i ocijenio kako postoje oni koji bi željeli da se sve zaboravi i izbriše.

Sinjska alka osnovana je neposredno nakon 1715. Te godine Sinjani su uz malu pomoć mletačke milicije odbili tursku vojsku.

U spomen na tu pobjedu i kako bi potomcima sačuvali ratnički duh djedova, Sinjani su osnovali Alku.

Predsjednik VAD-a: S protokolom Vlade nije bilo neusklađenosti 

Predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić izjavio je sinoć da nije bilo nikakvih neusklađenosti između organizatora Alke i protokola Vlade, a što neki mediji navode kao razlog zbog kojega premijer Ivo Sander i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić nisu došli na 293. sinjsku alku.

Na upit kako komentira nedolazak Sanadera i Bebića predsjednik VAD-a Stipe Jukić kazao je da ne postoje nikakvi razlozi po pitanju protokolarnih neusklađenosti između organizatora Alke i protokola Vlade te da je "vjerojatno druga službena spriječenost bila u pitanju da Ivo Sanader i Luka Bebić ne nazoče alkarskim svečanostima".

Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun poslijepodne je izjavio da se premijer neplanirano duže zadržao u službenom posjetu otoku Šolti, gdje je, među ostalim, otvorio novoizgrađenu trajektnu luku Rogač.

No, neki mediji nagađaju da su Sander i Bebić bojkotirali Alku nezadovoljni protokolom jer je VAD središnje mjesto u svečanoj loži predvidio za izaslanika predsjednika države Stjepana Mesića, generala Mladena Kruljca.

Među novinarima su se pojavila i nagađanja da premijer nije došao u Sinj kako bi izbjegao mogući susret sa Zvonkom Bušićem, koji je u SAD-u zbog terorizma odslužio 32-godišnju zatvorsku kaznu. Spominjalo se i da je dolazak otkazan zbog premijerovih iznenadnih zdravstvenih tegoba. To je novinarima u Sinju opovrgnuo ministar zdravstva i socijalne skrbi Zdravko Milinović.

"Premijer Sanader je jedna od najzdravijih osoba u Hrvatskoj, to vam tvrdim kao ministar zdravstva", rekao je Milinović.

Sinjski gradonačelnik Ivan Nasić izjavio je, pak, kako nije razočaran premijerovim nedolaskom na Alku, ali je dodao da ga je ipak očekivao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene