Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za novu Vladu

PLENKOVIĆ MANDATAR Most ipak dao 14 a ne 15 potpisa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, izjavio je uoči odlaska na Pantovčak kod Predsjednice da bismo Vladu mogli imati već u ponedjeljak.

Dolazak Andreja Plenkovića kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović možete UŽIVO pratiti u Izvanrednim vijestima Nove TV i na portalu Dnevnik.hr od 11:55.

Andrej Plenković dobio je prije odlaska kod Predsjednice više od 90 potpisa zastupnika s kojima traži mandat za sastavljanje Vlade.

Među njima je i 14 Mostovih po koje je u središte Mosta došao HDZ-ovac Davor Ivo Stier. On je potvrdio da im je Most dao 14 potpisa i da će ih ukupno biti preko 90.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

Božo Petrov najavio je da će do ponedjeljka imati 15 potpisa zastupnika u svom klubu no nije želio otkriti tko je taj petnaesti. Za sada očito nije u igri.

Vezano uz proceduru koja se očekuje nakon petka popodne, za kada je Predsjednica sazvala konstituirajuću sjednicu Sabora, Andrej Plenković je u ponedjeljak novinarima kazao kako će se ovoga tjedna dogovoriti kakva će biti dinamika daljnjeg tijeka saborske sjednice, jer u petak treba donijeti niz bitnih formalno-pravnih odluka, a nakon toga dolazi vikend. Drži i da bi se sjednica Sabora mogla nastaviti već u ponedjeljak.

Upitan hoćemo li imati Vladu do utorka, Plenković je kazao da bi se to moglo dogoditi i ranije. ''Možda i u ponedjeljak, zašto ne?''.

Nije želio govoriti o imenima budućih ministara, ali je demantirao da u Vladi neće biti žena.

''Razgovarat ćemo o sastavu Vlade ovih dana. Bit će i više žena nego do sada. Žaloste me procjene da ih ne bi bilo, to ne bih bio ja kad ne bi bilo nekoliko kolegica u Vladi'', rekao je šef HDZ-a.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je novinarima kako će predsjednik HDZ-a s minimalno 91 potpisom potpore otići kod predsjednice Republike. Najavio je da će u petak na konstituirajućoj sjednici Sabora, nakon izbora predsjednika parlamenta, biti doneseno nekoliko zakona vezanih uz ustrojstvo Vlade te zakoni koje je u svojim točkama predložio Most. Drži i da će ministri i novi premijer u Saboru biti potvrđeni početkom idućeg tjedna.

Sastanak Nacinalnog vijeća Mosta

U ponedjeljak prijepodne sastalo se Nacionalno vijeće Mosta. Kako je kazao novinarima Robert Podolnjak, tema je bilo - prikupljanje potpisa za Plenkovića. Mostovci nisu baš bili raspoloženi za razgovor.

Stigao je i Hrvoje Runtić, bivši član Živog zida koji će unutar Mostova kluba djelovati kao nezavisni zastupnik. Kazao je da će dati svoj potpis Plenkoviću.

"Dogovorili smo se. Stvari se mogu mijenjati samo za stolom za kojim se donose odluke", izjavio je Runtić koji je prije kazao kako se Mostu priključio najviše zbog interesa da se izmijeni Ovršni zakon. Iako izmjenama prema svemu sudeći neće biti moguće zaštititi prvu nekretninu od ovrhe, Runtić je kazao kako je riječ o "gašenju požara" najavivši da će se "u drugom koraku vidjeti u čemu je stvar". 

U Most je stigao i čelnik Mosta Božo Petrov koji je kazao da bi Vladu mogli imati dosta brzo, ali nije precizirao kada.

"Mislim da će to biti u kratkome roku", izjavio je.

Novinari su upitali Mostovce i hoće li ubrzanom saborskom procedurom za izmjene zakona, kako bi se udovoljilo njihovim uvjetima, prekršiti zakonsku proceduru, Ivan Kovačić je odgovorio: "Ne mora biti", uvjeren da će u petak kada je konstituirajuća sjednica Sabora formirati i saborske odbore. No, Mostovci su isto tako otkrili kako o podjelama funkcija u odborima nisu razgovarali. 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene