Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20-AK VELIKIH TVRTKI

MOĆNI INVESTITORI U HRVATSKOJ Evo u što Francuzi žele ulagati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveća francuska investicija u Hrvatskoj novi je terminal zračne luke. No, Francuze zanimaju i drugi veliki infrastrukturni projekti.

Grade novi terminal zračne luke, gradili su autoceste, a žele graditi i Pelješki most. Riječ je o francuskim investitorima. U ponedjeljak je u Hrvatsku došlo 20-ak bogatih francuskih ulagača. O kakvim je kompanijama riječ, dovoljno je reći da samo jedna od njih ima 120 tisuća radnika i posluje u 100 zemalja. U Banskim dvorima primio ih je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Stjepan Mesić Uhvatile ga kamere Nove TV VIDEO "Je*e mi se!": Bivši predsjednik neočekivano otkrio što misli o Plenkoviću Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja

"Usvojili smo cjelovitu, ambicioznu i široku poreznu reformu koja ima cilj ukinuti prepreke većoj konkurentnosti naših tvrtki", kazao je tom prilikom premijer. Na pitanje je li jednostavno ulagati u Hrvatskoj, Charles Paradis iz MEDEF Internationala kaže: "Da, mislim da nije toliko teško kao drugdje".

Najveća francuska investicija u Hrvatskoj novi je terminal zračne luke. No, Francuze zanimaju i drugi veliki infrastrukturni projekti. Paradis je tako kazao da su zainteresirani i za gradnju Pelješkog mosta. "To se pitanje stalno postavlja i moj odgovor je da."

U Hrvatsku je stiglo 20-ak velikih tvrtki, koje su održale niz razgovora s domaćim gospodarstvenicima. "Francuske tvrtke prepoznaju hrvatske tvrtke i ovo tržište, ali i kao kvalitetne partnere za treća tržišta", kazao je Luka Burilović, predsjednik HGK-a. I to u sektorima obrane, građevine, prometa i usluga.

Francuzi nisu zainteresirani samo za ulaganja, oni su već godinama i rado viđeni gosti u Hrvatskoj. Prošle je godine našu zemlju posjetilo oko 500 tisuća Francuza. Raste i robna razmjena Francuske i Hrvatske, a prošle je godine iznosila 700 milijuna eura. Hrvatska im je izvezla dijelove za automobile, vagone, kožne i drvene proizvode, a uvezla farmaceutske proizvode, elektroniku i automobile.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene