Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PLENKOVIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV

'U oporbi ima jako puno panike otkad sam ja najavio svoju kandidaturu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andrej Plenković u kampanji je za unutarstranačke izbore i trenutačno se druži s članstvom na obroncima Žumberka.

Unutarstranačka kampanja, moguća afera, ali i priprema za parlamentarne izbore - velik je zalogaj za HDZ. O tim temama s Andrejom Plenkovićem razgovarala je Tatjana Krajač.

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

Jeste li dobili već izvješće o financiranju u stranci? 

Nakon ovih informacija tijekom protekla dva dana, ja sam tražio od našeg glavnog tajnika da mi dostavi izvješće o financijskoj situaciji u stranci. Očekujem da će on to uraditi u najskorijem roku.

Najavili ste moguće sankcije za odgovorne – kada očekujete to izvješće i koga konkretno ćete sankcionirati?

Nisam spomenuo nikakve sankcije. Kao kandidat za predsjednika HDZ-a želim da budemo odgovorna stranka koja se na transparentan način financira sukladno zakonu o financiranju političkih stranaka. To je naš cilj i odgovornost prema biračima. Smatram da oni koji su uključeni u taj proces, a tu najprije mislim na vodstvo stranke treba biti upoznato s ključnim odlukama i da imaju detaljna saznanja što su sve izvori prihoda HDZ-a.

No ukoliko bude nešto sporno, čija je to politička odgovornost? Je li to na leđima za sada prozvanog zamjenika, u to vrijeme glavnog tajnika stranke, Milijana Brkića?

Nema nikakvih prozivki. Znamo da su ti ugovori sklapani prije nekoliko godina. Nama je u interesu da imamo jasnu sliku o tome kako se stranka financirala. Naravno da ćemo razgovarati s aktualnim vodstvom stranke i kolegama koji su u to uključeni. Mislim da je korisno da je svaka pozajmica ili bilo kakvo drugo financiranje stranke sukladno zakonskim propisima. Bitno je da svi koji stanku vode znaju odakle su izvori financiranja.

S kojim programom idete u unutarstranačku bitku i u parlamentarne izbore?

Danas sam zajedno s kolegama iz stožera i suradnicima predao više od 35.000 potpisa. Dakle, ispunili smo one formalne preduvjete za kandidaturu. Zahvaljujem se svim volonterima i stranačkim kolegama diljem Hrvatske koji su, ne samo dali svoj potpis, nego su bili i u tom procesu prikupljanja. U petak ćemo predstaviti program koji sam pripremio za HDZ.

Recite nam nešto iz programa.

On se zove HDZ – središnja snaga razvoja Hrvatske. Želim da HDZ kao najveća okupljajuća državotvorna stranka, čvrsto usidrena u desnom centru, narodnjačka, na baštini demokršćanstva i univerzalnih humanističkih načela bude stranka okrenuta budućnosti, da baštinimo pomirbenu politiku prvog našeg predsjednika dr. Franje Tuđmana, a i da smo u članstvo EU 2016., nakon što smo sve ključne nacionalne zadaće ostvarili i dali najveći doprinos, okrenuti prema boljitku, boljem životnom standardu hrvatskih građana, gospodarstvu, socijalnim pitanjima.

Sve to lijepo zvuči, s druge strane oporba je već sada počela govoriti da je dolazak Vas na čelo HDZ-a samo kozmetička promjena, jer HDZ ostaje isti.

U oporbi ima jako puno panike od kad sam ja već najavio svoju kandidaturu, a čini mi se da i kako vrijeme bude odmicalo i kako ćemo promicati zajedništvo, snagu, energiju, učiniti HDZ najvjerodostojnijom političkom strankom u Hrvatskoj. Vratiti povjerenje birača, ponuditi konkretna rješenja. Moji kolege već rade na izbornom programu, na izbornom stožeru. Razgovaramo s našim aktualnim i potencijalnim partnerima. Očekujem da u vrlo kratkom roku to pokažu i ispitivanja mišljenja hrvatske javnosti, Idemo u ovu izbornu utakmicu samouvjereni i spremni preuzeti odgovornost za Hrvatsku.

Trebate li i možete li zadržati HSS kao koalicijskog partnera i jeste li već s njima razgovarali?

HSS je dio naše političke obitelji. Dakle, samo su HDZ i HSS dio europske pučke stranke. Mi bismo naravno htjeli da i na izbornom ciklusu idemo zajedno u susret hrvatskim građanima i našim članovima.

Jeste li već razgovarali?

U kontaktu sam s gospodinom Krešom Beljakom, predsjednikom HSS-a, naravno da na njihovim stranačkim tijelima treba provesti raspravu. Mi smo u međufazi gdje biramo novog čelnika HDZ-a. Očekujem da bi bilo dobro da se HDZ konsolidira i nakon toga s adekvatnim naslovom razgovaramo i sa svim našim partnerima o pripremama o mogućim partnerstvima za parlamentarne izbore u koje ćemo mi izaći vrlo spremni, angažirani i agilni, puni nove energije i elana za uspjeh na tim izborima.

HSP zajedno s HDZ-om i Vama – je li to Vaš odabir?

Razgovarat ćemo sa svim partnerima. Kolege iz HSP-a su bile s nama na izbornim listama i 2013., 2014. i na parlamentarnim izborima 2015. Moramo dobro procijeniti što je u ovim okolnostima najbolje. Ja vjerujem u HDZ kao najbolju političku snagu. Razmatram i mogućnost da idemo samostalno. O tome ću razgovarati s predsjedništvom stranke i svim nadležnim tijelima, a javnost će naše odluke saznati na vrijeme.

Kad ste najavili kandidaturu, rekli ste da nećete bježati od sučeljavanja. Koje su tri ključne stvari kojima ćete parirati Zoranu Milanoviću u sučeljavanju?

Ja sam spreman odgovarati na sva pitanja, izložiti hrvatskoj javnosti naš program. Kad smo imali izbore za Europski parlament, išao sam u sučeljavanje s tadašnjim nositeljem liste Kukuriku koalicije, gospodinom Mimicom u nekoliko navrata. To je sasvim prirodno i normalno.

Vaš adut?

Moj adut će biti želja da HDZ-u povratim vjerodostojnost, da vrlo precizno predstavim naš izborni plan i sve što sam do sada činio u svojoj karijeri diplomata štiteći naše nacionalne interese kao saborskog zastupnika, kao zastupnika u europarlamentu. Imam dovoljno međunarodnog i životnog iskustva i spreman sam za nove izazove, dapače, vrlo ih željno iščekujem.

Poznavanje Zorana Milanovića je plus ili minus u tome?

Mi se poznamo kao i što poznajemo većinu aktera na hrvatskoj političkoj sceni. Imali smo relativno sličan put jer smo dio naše karijere proveli kao profesionalni diplomati u ministarstvu vanjskih poslova. Mislim da dovoljno znamo jedan o drugome.

Ne bojite se njegovog oštrog nastupa?

Ne bojim se ja nikoga. Dapače, mislim da imam veliku odgovornost, imam HDZ, članstvo, hrvatske građane, cijeli hrvatski narod i oni su moji prioriteti.



 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene