Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Andrej Plenković

PREMIJER ZADOVOLJAN "Učinili smo jedno malo čudo u samo 25 godina"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je samostalna, ali s puno izazova. O tome kako će aktualna politika odgovoriti na njih razgovarali smo povodom međunarodnog priznanja RH s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Hrvatska je svih ovih godina napravila mnogo. Ušla je u EU, ušla je u NATO. Jedan mladi čovjek govori: Ja vidim Hrvatsku kao lidera u EU. Ali, čeka nas još puno izazova, rješavanje još mnogo problema. Kako Vi to vidite?

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Teške riječi Plenković prozvao tri stranke: "Svi su korumpirani. Žele porobiti institucije progona, to je jasno kao dan"

"Lijepo je da mladi gledaju s optimizmom. Mislim da smo ponekad svi opterećeni velikim bremenitim teškim temama koje su svakodnevno na dnevnom redu, ali ako se osvrnemo unazad, zaista učinili smo svi zajedno kao društvo i kao država, jako puno toga. Možemo reći jedno malo čudo u samo 25 godina. Nekada to oni koji nas promatraju vide bolje nego mi sami. Puno je izazova pred nama. Volio bih da u jednom argumentiranom dijalogu o ključnim pitanjima naše sadašnjice, vodimo raspravu, iznjedrimo najbolja rješenja za rješavanje prije svega gospodarskih i socijalnih problema naših ljudi, ali isto tako da pazimo na kontekst koji se mijenja i koji je vrlo izazovan kada gledamo i sigurnosno i gospodarski i integracijski na europskom kontinentu. Želim da postignemo konsenzus o pitanjima budućnosti našeg razvoja, prije svega gospodarskog rasta, pri čemu mladi imaju ključnu ulogu temeljem svojih ideja i inovativnosti."

Poznavali ste predsjednika Tuđmana, bili ste diplomat u vrijeme kad je on bio predsjednik. Bi li on bio zadovoljan danas, da je živ i da je s nama?

"Nadam se da bi. Čitao sam, pripremajući se za ovaj događaj, njegov arhiv, korespondenciju koju je svakodnevno imao 1990., 1991., 1992. Vidite silnu energiju, želju za realizacijom njegovog životnog projekta, a taj projekt je bio Hrvatska. Vjerujem da bi bio sretan da imamo zemlju koja je nastavila ostvarivati nacionalne zadaće koje je definirao u svom govoru 30. svibnja u Hrvatskom saboru. Ostvarili smo sve te ključne ciljeve u smislu međunarodnog pozicioniranja. Na novijim je generacijama da rade na daljnjoj demokratizaciji, dijalogu, smanjenju podjela u društvu, gospodarskom prosperitetu i smanjivanju siromaštva."

I zapošljavanju mladih.

"I zapošljavanju mladih, svemu onome što su naši dnevni izazovi."

Što Vam je trenutačno u srednjoročnoj budućnost prioritet, Vas i Vaše Vlade?

"Cilj ove Vlade je poduzetništvo, gospodarstvo, rast, razvoj, to su temelji našeg programa s kojim smo i dobili izbore. A isto tako istina o recentnoj prošlosti, dijalogu, sadašnjosti i vjerujem u konsenzus o strateškim odrednicama hrvatske države u budućnosti."

Hoćemo li uspjeti?

"Hoćemo sigurno. Imamo energije, znanja, odgovornosti, a vjerujem i mudrosti da te ciljeve i ostvarimo."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene