Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

SDP PROMIJENIO MIŠLJENJE KAKO BI OSTAO NA VLASTI? 'Bili bi licemjerni kad bi tvrdili suprotno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo analizu urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV, Ivane Petrović.

Milanović je dosta govorio o temeljima i abecedi parlamentarnog sustava, o tome da u Ustavu ne piše da premijer treba biti netko tko ima demokratski legitimitet, da to treba ispraviti, ali da je to naprosto temeljno i načelno pravilo demokratskog sustava i parlamentarizma, rekla je Ivana Petrović u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Obrecnuo se i na oporbu Plenković: "Uputio sam prijedlog Milanoviću..." Ivana Petrović - 5 Nokaut s Pantovčaka Analiza Ivane Petrović: "Milanović je ovo dugo pripremao, a trebao je objaviti datum i zašutjeti. Čeka nas izrazito prljava kampanja"

'Moram reći da ne znam otkud takav Milanovićev zaokret, možemo samo nagađati, odnosno voditi se onom jednom temeljnom stvari u demokratskom sustavu, demokratskoj utakmici i parlamentarnoj demokraciji i kazati da u svakom slučaju jedan od motiva tog zaokreta jest želja premijera Milanovića i njegove koalicije Hrvatska raste da dobiju još četiri godine mandata, ili da u nekoj kombinaciji, nazovimo to tako, u slijedeće četiri godine participiraju u vlasti u Republici Hrvatskoj i bili bi licemjerni kad bi tvrdili suprotno, jer to je naprosto, temeljno, normalno i zdravo načelo, osobito u ovako kompliciranoj situaciji koja se odvija u Hrvatskoj nakon izbora.

On je kazao da je gospodinu Petrovu to ponudio zato što gospodin Petrov, nakon gospodina Karamarka i njega, ili kako je rekao njega i Tomislava Karamarka, jer je vjerojatno mislio na broj preferencijalnih glasova, ima najveći demokratski legitimitet građana Republike Hrvatske i da nakon njega više ne postoji nitko. Otud i parafraziranje Ezopove rečenice "Ovdje ti je Rodos i pokaži sada što možeš".

On je dosta govorio o temeljima i abecedi parlamentarnog sustava, o tome da u Ustavu ne piše da premijer treba biti netko tko ima demokratski legitimitet, da to treba ispraviti, ali da je to naprosto temeljno i načelno pravilo demokratskog sustava i parlamentarizma.

Također na moje pitanje što on misli i kao čovjek i kao političar koje je najbolje i najpoštenije rješenje u ovoj situaciji u kojoj već danima niti mi više ne možemo pratiti tko je što kome rekao, što je tko kome poručio, ne možemo slušati više te frazetine, te passe riječi koje hrvatsko društvo više ne percipira. On je rekao da niti jedna varijanta nije dobra, ali da ova koju on nudi, smatra najmanje lošom, kako bi se zapravo izbjegli novi izbori.

O njegovom motivu možemo zapravo samo nagađati, ali premijer je rekao što je rekao.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene