Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O posjetu predsjednice Velikoj Britaniji

Analiza Ivane Petrović: 'Sada je taj trenutak kada se zauzimaju pozicije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u dvodnevnom je posjetu Velikoj Britaniji. U pratnji supruga Jakova susrela se s britanskom kraljicom Elizabetom II, a zatim i s britanskom premijerkom Teresom May. Donosimo analizu susreta urednice vanjske politike Nove TV Ivane Petrović.

Brexit je u svakom slučaju glavni naglasak, prva tema, ovog susreta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s britanskom kraljicom, te premijerkom. Naime, Brexitom, izlaskom Ujedinjenog kraljevstva iz Europske Unije, koji će započeti prema najavi u ožujku slijedeće godine Velika Britanija gubi puno, ona gubi jedan od ključnih instrumenata svog širenja utjecaja u Europi, a i preko Europe na Bliskom istoku.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić Analitičar za Dnevnik Nove TV Što ako dođe do incidenta na pogrebu kraljice? "Morate pripremiti količine krvi za sve državnike" Ilustracija budućnost britanske krune Što čeka kralja Charlesa III.? "Uloga monarhije u svijetu se mijenja, tražimo odgovore na važna pitanja"

Jednako tako druga tema će biti euroatlantsko partnerstvo, zajedničko sudjelovanje u operacija od interesa globalne sigurnosti, jer ne zaboravimo Ujedinjeno kraljevstvo bez obzira što izlazi iz Europske unije ostaje s Europom čvrsto povezano kroz NATO savez i u svakom slučaju u pitanju je i gospodarska suradnja. Sada je taj trenutak, dakle trenutak prije Brexita, kada se zauzimaju pozicije, kada se kroz gospodarsku suradnju dogovaraju neke stvari i naravno na obostrano zadovoljstvo, dakle tamo gdje se nacionalni interesi poklapaju i sada je trenutak da se do 2020. godine dok Ujedinjeno kraljevstvo ne izađe iz Europske unije definiraju neke stvari.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene