453215
453215
453215
453215
453215

Analiza Ivane Petrović: 'Sada je taj trenutak kada se zauzimaju pozicije'

  • , 11.10.2016., 18:25
  • Autor:
  • komentara

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u dvodnevnom je posjetu Velikoj Britaniji. U pratnji supruga Jakova susrela se s britanskom kraljicom Elizabetom II, a zatim i s britanskom premijerkom Teresom May. Donosimo analizu susreta urednice vanjske politike Nove TV Ivane Petrović.

 
 
 
 
Ivana Petrović o posjetu predsjednice Londonu (Video: Vijesti u 17 h)
Ivana Petrović o posjetu predsjednice Londonu (Video: Vijesti u 17 h)

Brexit je u svakom slučaju glavni naglasak, prva tema, ovog susreta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s britanskom kraljicom, te premijerkom. Naime, Brexitom, izlaskom Ujedinjenog kraljevstva iz Europske Unije, koji će započeti prema najavi u ožujku slijedeće godine Velika Britanija gubi puno, ona gubi jedan od ključnih instrumenata svog širenja utjecaja u Europi, a i preko Europe na Bliskom istoku.

Jednako tako druga tema će biti euroatlantsko partnerstvo, zajedničko sudjelovanje u operacija od interesa globalne sigurnosti, jer ne zaboravimo Ujedinjeno kraljevstvo bez obzira što izlazi iz Europske unije ostaje s Europom čvrsto povezano kroz NATO savez i u svakom slučaju u pitanju je i gospodarska suradnja. Sada je taj trenutak, dakle trenutak prije Brexita, kada se zauzimaju pozicije, kada se kroz gospodarsku suradnju dogovaraju neke stvari i naravno na obostrano zadovoljstvo, dakle tamo gdje se nacionalni interesi poklapaju i sada je trenutak da se do 2020. godine dok Ujedinjeno kraljevstvo ne izađe iz Europske unije definiraju neke stvari.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se