Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA IVANE PETROVIĆ

"Hrvatskoj je vrijeme da nađe saveznike"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV, Ivana Petrović, iz Bruxellesa je komentirala pritiske iz SAD-a i drugih zemalja Europske unije da Hrvatska olabavi u svojoj blokadi prema Srbiji. Koliko manevarskog prostora u tim zahtjevima ima Hrvatska?

"Vijest o pritiscima, ponajprije iz SAD-a i drugih zemalja Unije da Hrvatska olabavi u svojoj blokadi Srbije, došla je iz srbijanskih medija, a preuzeli su je naši mediji skupa sa srbijanskom interpretacijom razgovora kojeg, naravno, nitko nije čuo. Ta interpretacija dolazi sa srbijanskih portala i od njihovih političara i za mene nije relevantna. 

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Petrović najvažnji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: "Pred izbore smo uvedeni na sam rub ustavne krize" Ivana Petrović - 5 Nokaut s Pantovčaka Analiza Ivane Petrović: "Milanović je ovo dugo pripremao, a trebao je objaviti datum i zašutjeti. Čeka nas izrazito prljava kampanja"

Svakako se Amerika zanima za stabilnost jugoistoka Europe. Americi je u fokusu Kosovo gdje imaju svoju najveću vojnu bazu. Ona će uvijek pozdraviti svaki napredak u odnosima Srbije i Kosova, ali što se tiče Hrvatske, Amerika je za naš narod u BiH čvrsto uz našu politiku, a sve drugo može biti samo odraz neinformiranosti.

Hrvatska je zadnjih godina jako zapustila odnose sa SAD-om i svela ih isključivo na državno tajništvo i desk za jugoistok Europe što nije niti približno dovoljno.

Hrvatska nema problem s Amerikom, već s Europskom komisijom i dominantno s Njemačkom i Austrijom jer svaki pokušaj hrvatskog prigovora na pregovore sa Srbijom, prije svega na poglavlje 23 što se tiče nestalih, univerzalne jurisdikcije, a i prava manjina, nailazi na nerazumijevanje Njemačke i Austrije, a i sam povjerenik Hahn na to odmahuju rukom.

Hrvatskoj je vrijeme, ima ga dosta ispred sebe, da nađe saveznike i dokaže suprotno i da zapravo dokaže tim zemljama da one trguju načelima koje su nama postavljali vrlo visoko", komentirala je Ivana Petrović.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene