Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iskazi u osječkom ŽDO-u

Ana Penavić iscrpno opisala što su joj radili 'na mjestu užasa’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijskome državnom odvjetništvu u Osijeku žene silovane u Vukovaru i na njegovu širem području tijekom velikosrpske okupacije nastavile su danas davati iskaze.

Jučer je svoje iskaze o silovanjima i mnogim drugim događajima iz vremene okupacije, od ubojstava, mučenja civila, odvođenja na ispitivanja i slično dalo pet žena, a danas će iskaz dati njih četiri.

Po riječima Marije Slišković, urednice knjige ‘Sunčica’, koju je prošle godine izdala Udruga ‘Sunčica’, a u kojoj su objavljeni iskazi 14 silovanih i mučenih žena, djevojaka te muškarca u Vukovaru i drugim mjestima tijekom velikosrpske agresije, silovane žene svoje će iskaze nastaviti davati i sljedeći tjedan.

Pročitajte i ovo Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila" Slika nije dostupna Prikupljanje iskaza silovanih žena Erdelji: Dobila sam novu snagu i idem do kraja!

>> Erdelji: Dobila sam novu snagu i idem do kraja!

Koliko je silovanih žena, ne zna se, kao ni to koliko će ih skupiti hrabrost i dati svoj iskaz državnom odvjetništvu, rekla je Slišković i dodala da se o toj prestrašnoj priči o ratnim zločinima progovorilo tek prije godinu dana iako su sve mjerodavne hrvatske institucije za to znale.

>> 'Stanimirović me pljuvao i govorio da je to sveto srpsko tlo'

‘To i zamjeramo nadležnim državnim tijelima jer su znala, a nisu ništa poduzimala, tj. žene nad kojima su počinjeni ti teški zločini nisu dobile status žrtve’, rekla je Slišković.

Istaknula kako je dosad o tome obavijestila veleposlanstava Švedske i Norveške, a uskoro će i SAD te mnoge međunarodne organizacije.

‘Kod državnog odvjetnika Mladena Bajića bila sam dva puta s nekoliko silovanih žena koje su mu dale iskaz - prvi put u prosincu 2010., odmah pošto ih je primio predsjednik Josipović, koji je i ugovorio odlazak k Bajiću. Drugi put smo bili u rujnu prošle godine, no, eto, sve se značajnije pokreće upravo ovih dana uz potporu javnosti’, rekla je Slišković.

Posebice je istaknula kako je riječ o iznimno ranjivim ženama kojima treba potpora i veliko razumijevanje jer je teret koji nose pretežak. ‘Uglavnom sve silovane žene s kojima razgovaram kažu kako imaju osjećaj da se počinju oslobađati i da su, unatoč svemu što su proživjele, sretne što nisu bile na drugoj strani, što one nisu činile zločine’, dodala je.

Kada je Vojislav Stanimirović u pitanju, mogu samo reći kako se on ‘sam mora nositi s istinom i s time gdje je bio tijekom okupacije Vukovara’.

Na pitanje žele li se žene koje daju iskaze o silovanju izložiti javnosti, Slišković je odgovorila: ‘Neke da, a neke ne, što je sasvim razumljivo.’ One koje se javno predstave kažu da osjećaju ‘to kao svoje poslanje jer su sigurne da tako pomažu svima onim ženama i djevojkama koje su prošle pakao’.

Na Županijskome državnom odvjetništvu danas je pred kamerama i novinarima javno progovorila Eva Penavić iz Berka, koja je iscrpno opisala što su joj radili kad su je odveli iz njezine kuće ‘na mjesto užasa’. U Psihijatrijskoj bolnici u Vrapču su joj pomogli da se polako oslobađa teškog tereta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene