Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Amnesty International i Ana Lovrin o suđenjima za ratne zločine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna tajnica Amnesty Internationala (AI) Irene Khan, koja se danas sastala s ministricom pravosuđa Anom Lovrin, ocijenila je da je u Hrvatskoj primijećen znatni napredak u jačanju kapaciteta za profesionalno i nepristrano suđenje, ali i različito postupanje u različitim djelovima Hrvatske.

Khan je izjavila novinarima da je u razgovoru s ministricom dobila obećanje da će se mnogo toga učiniti, odnosno da hrvatsko pravosuđe nije pristrano u procesuiranju ratnu zločina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna AI: I dalje nedostaci u tretiranju ratnih zločina, posebno onih koje su počinili hrvatski vojnici Slika nije dostupna Amnesty optužio Izrael za ratni zločin

"Iako se slažemo da je ostvaren napredak u procesuiranju ratnih zločina smatramo da nije sve učinjeno", kazala je Khan dodavši da je u Sisku, gdje su se danas susreli sa žrtvama zločina, procesuiran tek jedan slučaj, iako ih ima više od sto.

Ministrica Lovrin kazala je da je stav Vlade da je zločin zločin bez obzira na nacionalnost počinitelja i žrtve te da svakog treba procesuirati i počinitelje privesti pravdi.

U okviru reforme pravosuđa, kaže ministrica, radi se na jačanju kapaciteta sudova za nepristrano suđenje te za podršku i zaštitu svjedocima i žrtvama kaznenih djela. Osim zakonskih izmjena osnaženi su i kadrovski kapaciteti, pripremljena je tehnička podrška za saslušavanje svjedoka putem video veze, specijalizirani su pojedini sudovi za suđenja ratnih zločina i educira se suce i državne odvjetnike, rekla je Lovrin.

Khan se u Hrvatskoj nalazi do 11. travnja nakon čega će se u Bruxellesu sastati s dužnosnicima EU-a, koje će, kako je najavio Amnesty International, pozvati da iskoriste svoj utjecaj u kontekstu pristupanja Hrvatske EU kako bi osigurali da hrvatske vlasti naprave i provedu strategiju za rješavanje pitanja nekažnjavanja ratnih zločina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene