Obavijesti Video Pretražite Navigacija

AI: I dalje nedostaci u tretiranju ratnih zločina, posebno onih koje su počinili hrvatski vojnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna tajnica Amnesty Internationala (AI) Irene Khan izjavila je kako postoje nedostaci u načinu na koji hrvatske vlasti tretiraju ratne zločine, osobito one koje su počinili pripadnici hrvatske vojske i policije tijekom Domovinskog rata.

"Unatoč napretku posljednjih godina, još postoje veliki nedostaci u tome kako hrvatske vlasti tretiraju ratne zločine, osobito one koje je počinila hrvatska vojska i policija tijekom rata 1991.-1995.", rekla je Khan na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Iva Radić - 1 Suočavanje s prošlošću Vukovarka koja 30 godina traži istinu o sudbini svojeg oca: Zašto se ništa nije pomaknulo s mrtve točke? Iva Radić i Jovan Radan Bolno suočavanje Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: "Reci mi gdje su njegove kosti! Pred mojim očima si ga odveo!"

Ona se tijekom trodnevnog boravka u Hrvatskoj susrela s visokim hrvatskim dužnosnicima, nevladinim udrugama i udrugama žrtava rata s obiju strana, u okviru dugoročne misije AI-a koja se sastoji od nadzora i podizanja javne svijesti o potrebi suđenja ratnim zločincima u Hrvatskoj i drugim zemljama regije.

Po njezinim riječima, najveći su problemi neotvaranje istraga o nekim slučajevima ratnih zločina, način na koji se vode postupci i njihova politizacija, nedovoljna zaštita svjedoka, pritisak lokalnih sredina na tužitelje, suce ili istražitelje.

O tome je Khan u Zagrebu razgovarala i s predstavnicima Delegacije Europske komisije, OESS-a i Haškog suda od kojih je zatražila da pomognu Hrvatskoj kako bi se postigla pravda za sve žrtve rata.

Glavna tajnica AI-a podsjetila je da je pitanje procesuiranja ratnih zločina jedno od kriterija za pristupanje Hrvatske EU-u, pa bi njegovo neispunjavanje "moglo izazvati teškoće u pristupnim pregovorima".

Nakon posjete Zagrebu Khan putuje u Bruxelles gdje će se među ostalima sastati s europskim povjerenikom za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom i povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene