448586
448586
448586
448586
448586

NAJSKUPLJI, NAJBOLJI, NO NEŠTO MU NEDOSTAJE Ovo marinci žele na najskupljem borbenom avionu

  • , 01.09.2016., 13:00
  • Autor:
  • komentara

Američki marinci žele laser u F-35B. Zasad će to ostati samo na željama.

 
 
 
 
F-35 (Foto: AFP)
F-35 (Foto: AFP)

Borbeni lovac 5. generacije F-35B najskuplji je model, najskupljeg američkog projekta borbenog zrakoplova u povijesti. Radaru gotovo nevidljiv, pun senzora i dizajniran da može polijetati i slijetati vertikalno, svaki od F-35B borbenih aviona jest 134 milijuna dolara vrijedna nakupina metala i softwarea. Što bi onda, američki marinci mogli još više poželjeti u tom zrakoplovu?

Odgovor glasi - lasere. Ako se može ravnati prema riječima generala poručnika Roberta Walsha, zapovjednog generala Zapovjednog centra borbenog razvoja američkih marinaca, koji je rekao da on "apsolutno vidi postavljanje lasera na varijantu F-35B zrakoplova u budućnosti", onda se takvo što može i očekivati, prenosi popsci.com.

Walsh priznaje da prema trenutnim tehnološkim mogućnostima, borbeni laser ne bi ni izbliza stao u F-35B, ali na njegovom smanjivanju bi radili postupno, a prvo bi ga se ugradilo vjerojatno u KC-130 zrakoplov. Postupnim smanjivanjem i tehnološkim razvojem, Walsh vidi lasere u F-35B, kao i u jurišnim helikopterima te drugim jurišnim zrakoplovima.

Američka vojska već radi na više projekata primjene laserskog naoružanja, a američka mornarica je 2013. godine već stavila iste u uporabu, dok se očekuje da bi ostali rodovi vojske lasere trebali uvrstiti u svoj asortiman do 2030. godine.

Trenutni vojni laseri dobri su za bušenje rupa u dronovima, ili limu vozila, pod uvjetom da su upereni u metu određeno vrijeme i koncentrirani na jedno te istu točku.

Da bi laseri imali veću moć, trebaju imati više energije. Napajanje za izrazito jake lasere nije teško postaviti na brodovima, pa čak niti u kamione, koji dodatni izvor napajanja mogu vući u prikolici, no borbeni zrakoplovi nemaju taj luksuz.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se