454566
454566
454566
454566
454566

Zagreb: Kontroverzni kardinal Burke predvodio misu

  • , 23.10.2016., 17:45
  • Autor:
  • komentara

Američki kardinal Raymond Leo Burke, predvodio je misu u nedjelju ujutro u crkvi Svete Katarine u Zagrebu. Kontroverzni kardinal je u Hrvatsku stigao na poziv Zaklade Vigilare kako bi sudjelovao na Tradfestu.

 
 
 
 
Konzervativni američki kardinal na Tradfestu (Video: Dnevnik Nove TV)
Konzervativni američki kardinal na Tradfestu (Video: Dnevnik Nove TV)

Tradfest je međunarodna konferencija koja se od ponedjeljka održava u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, a na kojoj se promišljaju i promiču tradicionalne i konzervativne ideje.

Kardinal Raymond Leo Burke pozornost privlači iznimno konzervativnim izjavama. U njima poistovjećuje vjernike homoseksualne orjentacije ili one razvedene pa ponovno vjenčane, s ubojicama. Za pedofiliju u crkvenim redovima krivi radikalni feminizam. Kaže da zbog njega neki muškarci ne mogu pronaći svoj seksualni identitet. Papa Franjo prije dvije ga je godine smijenio s visoke dužnosti na Vrhovnom sudu Apostolske signature i postavio na gotovo protokolarnu funkciju zaštitnika Suverenog vojnog malteškog reda.

"Kad priznamo svoje grijehe i od Boga zatražimo oprost, tada on uvelike premašuje ono što zahtijeva njegova pravednost iskazujući nam svoje milosrđe. Opraštajući nam daruje milost kako bismo iznova mogli krenuti putem pravednika", poručio je kardinal Burke tijekom mise.

Kardinal za oltarom ganuo je okupljene vjernike. Nadaju se da će njegova prisutnost pomoći cilju kojeg žele promovirati na Tradfestu.

A pozdravni govor na konferenciji održat će podpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier. Jedna od dominantnih tema na konferenciji bit će "pro-life" kampanje. Godišnju nagradu konferencije dobit će inicijativa "40 dana za život".

"Vrlo smo počašćeni da se jedan od najuglednijih prelata, kardinala iz kardinalskog zbora, odazvao našoj konferenciji. Tu su također i naši prijatelji iz Poljske, predsjednik Ordo Iurisa. Aktualna tema bit će Zakon o pobačaju, pitanje koje se poteglo i u Poljskoj', rekao je Luka Popov, potpredsjednik Zaklade Vigilare, dodajući da će vidjeti što mogu naučiti iz njihovog iskustva "kada to pitanje dođe na red i u Hrvatskoj".

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se