456530
456530
456530
456530
456530

Mate Mijić: Pobjedom Trumpa vraćamo se u Reaganovo razdoblje

  • , 09.11.2016., 13:26
  • Autor:
  • komentara

Razgovarali smo s Matom Mijićem, voditeljem ureda Ruže Tomašić u Europskom parlamentu, čija se prognoza o pobjedi Donalda Trumpa na Američkim izborima 2016. pokazala točnom.

 
 
 
 
Mate Mijić (Foto: Dnevnik.hr)
Mate Mijić (Foto: Dnevnik.hr)

Mate Mijić je u Dnevniku Nove TV noć uoči Američkih izbora 2016. prognozirao pobjedu Donalda Trumpa nabrojivši države koje bi Trump mogao osvojiti. Njegove su se prognoze pokazale točnima, Trump je doista dobio i Sjevernu Karolinu, Floridu, ali i Michigan i Pensilvaniju. 

Koliko će Donald Trump kao predsjednik SAD-a morati odstupiti od onoga što je govorio u kampanji?

Trump je svašta govorio u kampanji, mislim da ni sam nije svjestan što je točno rekao i kad. Bilo je tu svakakvih ideja i promjena stajališta još kroz republikanske predizbore. Sve što je Trump rekao, svaka kontroverza, sve je to bilo u službi dolaska ovdje gdje je sad. Od danas nadalje gledat ćemo predsjednika Trumpa i vrlo često ćemo se zapitati što se dogodilo s onim luckastim kandidatom Trumpom. Donald Trump je biznismen, on zna kad je vrijeme da se stvarima pristupi maksimalno ozbiljno, a potencijalne nestašluke svakako će ograničiti i republikanska većina u oba doma Kongresa jer njima nikako nije u interesu da im Trumpovi potencijalni ispadi unište stranku.

Kakva bi mogla biti politika njegove administracije prema ovom našem dijelu svijeta?

To je relativna nepoznanica jer se Trump u kampanji doslovno nijednom nije očitovao o stanju u jugoistočnoj Europi. Vjerujem da će biti manje američke inicijative, manje rješenja koja će odozgo biti predlagana ili nametana lokalnim političkim liderima, a puno više će se tražiti da prijedlozi rješenja kriznih situacija te impuls za reforme dolaze iznutra pa će ih eventualno Amerika podržati. Na nas bi se mogla odraziti i redefinicija odnosa unutar NATO-a koju je Trump više puta najavio. Postoje naznake da će se Europa morati više uključiti u financiranje svoje vlastite obrane i općenito NATO-a, dok s druge strane EU establishment gura ideju "Europske vojske" koja nije u potpunosti kompatibilna s NATO-m. Kako nama ovdje NATO jamči sigurnost na vrlo trusnom području, naša obrambena i sigurnosna politika morat će doživjeti promjene.

Očekujete li doista da se pod njegovim vodstvom smire napetosti između SAD-a i Rusije?

Mislim da se vraćamo u Reaganovo razdoblje kad je Zapad imao moćnu vojsku i obavještajnu zajednicu, ali se nije iscrpljivao na uzaludnim vojnim intervencijama, nego je to prepuštao Sovjetskom Savezu koji je naposljetku krahirao. Trump najavljuje obnovu američke vojske i sigurnosnih službi, dakle neće Putin tu imati prijateljski tretman kakvom se možda nada. Ali, da će se s Rusijom više razgovarati, to svakako. Tako i treba biti.

Trebamo li se "bojati" njegovog izbora?

Svakako ne. Donald Trump je od osvajanja republikanske nominacije na konvenciji u Clevelandu drugi čovjek jer su ulozi postali veći. A tek su sad ulozi ogromni i mislim da je on toga svjestan. Riječ je o biznismenu koji zna što su pregovori, ima osjećaj za realnost i vrlo je pragmatičan. Trump nije čovjek ideologije i u tom smislu on baš niti jednu politiku neće po svaku cijenu gurati i tako izazivati nestabilnosti.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se