Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sastanka

Vučić novinarima: 'Znate li da na popisu nestalih ima više Srba nego Hrvata?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija ne bježi od pitanja nestalih, rekao je u nedjelju nakon sastanka s novom hrvatskom predsjednicom Kolidom Grabar Kitarović srbijanski premijer Aleksandar Vučić i dodao kako je na popisu nestalih više Srba nego Hrvata.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić, za kojeg beogradski mediji tvrde da je bio prava medijska atrakcija događaja oko inauguracije Kolinde Grabar Kitarović, u Zagrebu se u bogatom programu sastao s novom hrvatskom predsjednicom, ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić i kratko s premijerom Zoranom Milanovićem te u razgovorima s medijima poslao poruku da se dvije zemlje moraju okrenuti budućnosti i najavio rad na rješavanju problema nestalih s obje strane.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena Andrej Plenković i Aleksandar Vučić - 3 Oporba je puna ideja O čemu su razgovarali Plenković i Vučić? ''Vjerojatno su razmjenjivali iskustva kako povećati slobodu medija''

 

Grabar Kitarović je u svojem inauguralnom govoru istaknula da će u odnosima sa Srbijom posebno mjesto imati status nestalih u Domovinskom ratu.

"Razgovarali smo i o nestalima i o izbjeglicama i nitko od tih pitanja ne bježi", rekao je novinarima Vučić nakon zagrebačkih razgovora i upitao ih da li znaju "da na popisu nestalih ima više Srba nego Hrvata".

Problem nestalih u ratu u Hrvatskoj treba sagledati objektivno i jednako se posvetiti otkrivanju sudbine nestalih i Hrvata i Srba, naglašava Vučić.

"Pokrenuli smo i pitanje nestalih i rješavat ćemo ga", rekao je. "Nitko ne želi štititi ni zločin ni zločince ni na jednoj strani", rekao je Vučić, koji očekuje da će se ta pitanja riješiti u budućim razgovorima s Grabar Kitarović i s premijerom Zoranom Milanovićem.

"Imam puno povjerenje i u gospođu Grabar Kitarović i u gospodina Milanovića da ćemo zajednički uspjeti izgurati te stvari", rekao je.

 

Vučić: 'Razgovarali smo o budućnosti'

 

Kazao je da iz Zagreba odlazi zadovoljan jer mu se čini da su obje zemlje po pitanju međusobnih odnosa okrenute budućnosti. "Srbija svakako jest, mi želimo dobre odnose s Hrvatskom, to ne krijemo ni na jednome mjestu", rekao je srbijanski premijer. "Ovo što kažem u Zagrebu, kažem i u Beogradu. Mi ćemo taj put nastaviti i vjerujem da ćemo imati i konkretnih rezultata", dodao je Vučić.

 

To je rekao i prije inauguracije, kad je posjetio pravoslavnu crkvu Preobraženja Gospodnjeg u središtu Zagreba. "Srbija će dati sve od sebe kako bi u odnosima s Hrvatskom vladali mir, dobri odnosi i puno više poštovanja i povjerenja", naglasio je poslije liturgije.

Srbe u Hrvatskoj pozvao je da jednako poštuju i vole "i svoju Srbiju i svoju Hrvatsku". "Ja sam ponosan i zadovoljan time što sam ovdje s vama jer brinete o opstanku svog roda, brinete tako što ne ugrožavate nikoga, brinete tako što samo želite živjeti u svojim kućama, u svojim domovima, što volite svoje i poštujete sve drugo."

Na početku posjeta hrvatskoj prijestolnici Vučić je položio vijenac na spomenik Nikoli Tesli u centru grada.

Vučićev dolazak u Zagreb, o kojem je odlučio u posljednji tren, nije najbolje primljen u srbijanskoj javnosti.

"Mene ne brine to što postoji značajan odium javnosti u Srbiji zbog mog dolaska. Ali, ponosan sam na činjenicu da, čini mi se, dobro predstavljam svoju zemlju i da sam došao ovamo. Ovo je veliki, važan dan za Hrvatsku i mi to poštujemo", poručio je srbijanski premijer.

"Mislim da je važno i za Srbiju i za Hrvatsku da gledamo u budućnost i da razmislimo o tome što ćemo raditi u idućih pet, deset, dvadeset godina, a ne samo o onome što je bilo prije pet, deset ili dvadeset godina", rekao je Vučić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene